Odluke

EU u studenome dopustio glifosat još pet godina

Agrovijesti
Glifosat Fotografija: Thinkstock
Zemlje članice EU koncem studenoga prošle godine kvalificiranom većinom produljile su na još pet godina dozvolu za uporabu glifosata, kontroverznog herbicida za koji se sumnja da je kancerogen.

Zemlje članice EU koncem studenoga prošle godine kvalificiranom većinom produljile su na još pet godina dozvolu za uporabu glifosata, kontroverznog herbicida za koji se sumnja da je kancerogen.

Za odluku je tada glasovalo 18 zemalja članica, devet je bilo protiv, među kojima i Hrvatska, a jedna suzdržana.

Odluka je donijeta na Žalbenom odboru nakon što nekoliko tjedana prije na sastanku Stalnog odbora za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu (Paff), koji čine predstavnici zemalja članica, nije postigla kvalificirana većina za prijedlog EK da se dozvola za glifosat produlji za još pet godina.

Komisija je najprije predlagala da se dozvola za uporabu, koja je istjecala 15. prosinca 2017., produlji na 10 godina. Nakon što je uvidjela da neće dobiti potporu za taj prijedlog, Komisija je smanjila prijedlog na pet godina.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), odnosno njezina Međunarodna agencija za istraživanja o karcinomu (IARC), objavila je u ožujku 2015. da je herbicid glifosat "vjerojatno kancerogen". Nakon toga, Europska agencija za sigurnost hrane donijela je suprotan zaključak, tvrdeći da nema dokaza kojim se mogu povezati glifosat i rak kod ljudi.

Glifosat je kemijski spoj kojem su glavne komponente nekoliko herbicida širokog spektra, a u uporabi je više od 40 godina.

Predstavnici organizacija koje štite interese europskih poljoprivrednika ističu da je glifosat siguran te da će zbog njegove zabrane izgubiti na konkurentnosti.

Američki sud protiv glifosata

Porota na sudu u San Franciscu u odluci bez presedana osudila je u petak kompaniju Monsanto na isplatu gotovo 290 milijuna dolara odštete 46-godišnjem američkom vrtlaru Dewayneu Johnsonu oboljelom od raka. Johnson je radio kao vrtlar i podvornik u jednoj američkoj školi i prilikom održavanja okoliša često je koristio Roundup, herbicid koji sadrži glifosat.

Johnson (46) je tražio više od 400 milijuna dolara ocjenjujući da su proizvodi Monsanta doveli do njegova karcinoma te da je multinacionalna kompanija svjesno prikrivala njihovu opasnost.

Farmaceutska tvrtka Bayer, vlasnik Monsanta, ocijenila je u subotu da je glifosat "siguran i nekancerogen", unatoč odluci američkog suda. 

"Na osnovi znanstvenih dokaza, regulatornih procjena na svjetskoj razini i desetljeća praktičnog iskustva korištenja glifosata, Bayer ocjenjuje da je glifosat siguran i nekancerogen", izjavio je glasnogovornik njemačke tvrtke.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje