Uzgoj životinja

EU Vijeće prihvatilo poboljšana pravila

Agrovijesti
Telići Fotografija: Pixabay
Vijeće je danas prihvatilo nova pravila o uvjetima za uzgoj, trgovinu i uvoz u EU rasplodnih životinja i njihovih genetskih materijala, potvrđujući tako dogovor postignu sa Europskim parlamentom u prosincu 2015.

Prethodno EU zakonodavstvo u ovom području je bilo organizirano prema vrstama, a novi propis će omogućiti jedinstvene odredbe za goveda, svinje, ovce, koze i kopitare. Revidirana pravila reguliraju različite aspekte, a među ostalima su: prepoznavanje uzgojnih organizacija i privatnih poduzeća, odobravanje njihovih programa, ulazak životinja u specifične uzgojne knjige i registre, izrada testova i genetske evaluacije te sadržaj zootehničkih certifikata.

Novi propis će također uključivati odredbe o obavljanju službenih kontrola koje su napravljene po zahtjevima sektora uzgoja životinja.

Nova pravila imaju za cilj izbjeći prepreke trgovine koje su rezultat nacionalnog prebacivanja EU zakonodavstva te prevladati postojeće probleme i neopravdana ograničenja u prekograničnim aktivnostima za odobrena uzgojna društva.

Propis o uzgoju životinja doprinijeti će očuvanju vrijednih životinjskih genetskih resursa, zaštiti bioraznolikosti i proizvodnji tipičnih kvalitetnih regionalnih proizvoda. Uzgojne organizacije i uzgojne operacije morati će zadovoljiti specifične i stroge kriterije kako bi osigurali prepoznavanje i priznanje njihovih uzgojnih programa od strane nacionalnih vlasti. U slučaju ugroženih pasmina, nacionalne vlasti mogu uskratiti odobrenje uzgojnog programa ili ga privremeno provesti za tu pasminu jamčeći njegovu promociju. Propis će stupiti na snagu sredinom 2016. godine, a primjenjivati će se od druge polovice 2018. godine.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje