TRŽIŠTE

EU želi bescarinski uvoz maslinova ulja iz Tunisa, Italija protiv

Agrovijesti
Maslinovo ulje Fotografija: Thinkstock
Prijedlog Europske komisije da se dozvoli bescarinski uvoz 35.000 tona tuniskog maslinova ulja u 2016. i 2017. godini na udaru je kritike maslinara pojedinih zemalja EU, a najviše iz Italije

Odbor za poljoprivredu Europske komisije ima u planu predložiti mjeru bescarinskog uvoza 35.000 tona maslinova ulja iz Tunisa u 2016. i 2017. godini kako bi se osigurale dovoljne količine maslinova ulja na europskom tržištu zbog procjena o mogućem slabom urodu maslina u mediteranskim zemljama EU. Plan je predložen nakon što je Afrika postala metom brojnih terorističkih napada prošle godine, a glasnogovornik Odbora za poljoprivredu Daniel Rosario izjavio je za ANSA-u kako ova mjera ne bi trebala imati negativne posljedice na europske proizvođače. 

Komisija: Italija već uvozi iz trećih zemalja

Ovom planu oštro se protive talijanski proizvođači. Rosario je naglasio kako podržava plan uvoza, a jedan od razloga jest i to što EU već uvozi maslinovo ulje iz trećih zemalja kako bi zadovoljila svoje potrebe. Italija je najveći uvoznik od svih zemalja članica, pri čemu ne treba zanemariti činjenicu da uvozi više od 10% ukupnog uvoza iz trećih zemalja. Italija uvozi velike količine kako za domaću prodaju, tako i za daljnji izvoz na druga tržišta.

Najnovije procjene govore da bi europski urod od 2,5 milijuna tona mogao biti među najmanjima u u posljednjih sedam godina, zbog čega postoji potreba za uvozom iz ne-EU zemalja, naglasio je Rosario. On dodaje kako postoji opasnost da Tunis krene u pregovore s drugim tržištima, u nedostatku trgovanja s Europom. Komisija ipak ne može sa 100-postotnom sigurnošću jamčiti da priljev bescarinskog uvoza tuniskog ulja neće imati i negativan utjecaj na europsko tržište, jer je očito da u izradi plana nije provedena studija o njegovim utjecajima. 

Niz dodatnih mjera

Kako bi se izbjegla opasnost utjecaja na cijene povećanjem uvoza iz Tunisa, talijanski zastupnik u Europarlamentu Paolo De Castro kaže da je Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj (ComAgri), izradio niz mjera koje će ići na raspravu prije plenarne sjednice 25. veljače.

Konkretno, ComAgri traži "mjesečne uvozne dozvole za regulaciju opskrbe između siječnja i listopada, kako ne bi došlo do utjecaja na proizvodnju ekstra djevičanskog maslinova ulja". Ostale izmjene uključuju prepolovljavanje maksimalne kvote i mogućnost obustave uvoza ukoliko dođe do iznenadnih i nepredviđenih poremećaja na tržištu.

"Potreba za uvozom iz Tunisa nije upitna", razjasnio je De Castro, te u suštini podržava inicijativu Komisije. Predlaže i mjere kao što su pomoć tuniskim proizvođačima u izgradnji novih punionica te poticanje investicija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru u ovoj zemlji na srednjoročnoj i dugoročnoj osnovi. 

Osim slabe berbe maslina, Italija se suočava i s problemom patogena Xylella fastidiosa, koji ima razarajući učinak na maslinova stabla.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje