Obnovljivi izvori energije

Europa ima više od 4.000 vjetroturbina na moru

Agrovijesti
Vjetroelektrane i solarni paneli u Ikea Fotografija: ikea.com/se/sv
Europa sada ima više od 4.000 priobalnih vjetroturbina u 11 zemalja, koje proizvode i prenose 15,8 gigavata energije.

U Europi su 2017. godine na morima instalirane nove vjetroelektrane kapaciteta 3,1 gigavata, čime je ukupan kapacitet povećan za 25% za samo jednu godinu. Sada je kapacitet svih priobalnih vjetroelektrana 15,8 gigavata, prema podacima udruženja vjetroindustrije VindJurop (WindEurope).

Tijekom 2017. završeno je 13 novih vjetroparkova na moru, uključujući prvu na svijetu plutajuću farmu vjetrenjača kod sjeveroistočne obale Škotske. Većina vjetroelektrana izgrađena je u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, kapaciteta 1,7 i 1,3 gigavata.

Europa sada ima više od 4.000 priobalnih vjetroturbina u 11 zemalja, koje proizvode i prenose 15,8 gigavata energije.

U izgradnji je još 11 farmi vjetrenjača na moru, koje će praviti još 2,9 gigavata energije. Do 2020. godine iz vjetroparkova bi trebalo da dobijamo ukupno 25 gigavata.

Priobalni vjetroparkovi u Europi, međutim, i dalje su skoncentrirani u malom broju zemalja – 98% tih elektrana nalazi se u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Danskoj, Nizozemskoji i Belgiji, prenosi udruženje.

"Povećanje od 25% za jednu godinu je spektakularno. Priobalne vjetroelektrane su sada dominantni dio energetskog sustava, a cijene su drastično pale, dok troškovi ulaganja u priobalne elektrane danas nisu veći od troškova tradicionalne proizvodnje struje.

"To samo pokazuje spremnost Europe da postavi mnogo veći cilj u korištenju obnovljivih izvora energije do 2030. Cilj od 35% je lako dostižan. Posebno sada kada su počele raditi i plutajuće farme vjetrenjača", rekao je Dikson.

Projekti koji su odobreni tijekom 2017. godine, odnosno koji su dobili konačnu investicijsku odluku, imaju ukupan kapacitet 2,5 gigavata. Ukupna vrijednost investicija iznosi 7,5 milijardi eura, manje nego 2016. godine, ali to odražava smanjenje troškova.

Kakva će biti situacija nakon  2020. manje je jasno.

"Imat ćemo daljnji rast 2018. i 2019, ali dugoročni izgledi za priobalne vjetroparkove su nejasni", izjavio je Dikson, dodajući da je malo zemalja definiralo akcijske planove za nove vjetroelektrane do 2030. godine.

Dikson je savjetovao vladama da rade na instaliranju novih vjetrenjača na morima, jer su pristupačne, sve manje koštaju, stabilne su i "proizvedene su u Europi", pomažu zapošljavanje, industriju i izvoz.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje