ENERGIJA

Europa u 2017. znatno povećala kapacitete za proizvodnju struje iz energije vjetra na moru

Agrovijesti
Vjetroelektrane i solarni paneli u Ikea Fotografija: ikea.com/se/sv
Ukupno je Europa na kraju 2017. raspolagala s 15,78 gigawata kapaciteta za proizvodnju struje iz energije vjetra u vjetroelektranama na moru, raspoređenih u 92 farme u 11 europskih zemalja.

Europa je prošle godine instalirala rekordnih više od tri gigawata kapaciteta za proizvodnju struje iz energije vjetra na moru, objavilo pokazalo je u utorak objavljeno istraživanje udruženja WindEurope.

Prošle je godine ukupno instalirano 3,148 gigawatta novih kapaciteta za proizvodnju struje iz energije vjetra u vjetroelektranama na moru, povezanima s distribucijskim mrežama na kopnu, pokazuje godišnje izvješće WindEuropea. To je dvostruko više no što je instalirano 2016. godine.

Ukupno je Europa na kraju 2017. raspolagala s 15,78 gigawata kapaciteta za proizvodnju struje iz energije vjetra u vjetroelektranama na moru, raspoređenih u 92 farme u 11 europskih zemalja.

Prosječan proizvodni kapacitet farmi vjetroelektrana u izgradnji porastao je prošle godine za 34 posto, na 493 megawata, zbog većih turbina. Očekuje se da će 2020. ukupni instalirani kapaciteti u Europi dosegnuti 25 gigawata. U WindEuropeu očekuju da će 2021. godine biti instaliran 3,1 gigawat, te 3,2 gigawata u 2022.

"Nakon 2022. godine prognoze za tržište u EU obilježene su neizvjesnošću. Glavni će pokretači za energiju iz vjetra proizvedenu na moru prema 2030. godini biti regulatorni okvir EU za razdoblje nakon 2020. godine i smanjenje troškova u industriji", zaključak je izvješća.

Do 2030. godine ukupni bi kapaciteti za proizvodnju struje iz energije vjetra u vjetroelektranama na moru trebali dosegnuti 70 gigawata. Vjetar na otvorenom moru učvrstio je poziciju provjerenog obnovljivog izvora energije. Proteklih su godina troškovi tehnologije i poslovanja smanjeni i vlade mnogih europskih zemalja ograničile su subvencije za sektor koje su trebale poduprti njegov razvoj, podsjeća Reuters.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje