Maslinarstvo

Europa ubrzava borbu za zaustavljanje smrtonosne bolesti maslina

Agrovijesti
OPG Zoltan Trojković - masline Fotografija:
Na plantaži Forestaforte u Ugentu na jugu Italije raslo je 4000 stabala maslina. U istoj talijanskoj obitelji živi gotovo petsto godina. Tada, prije samo nekoliko godina, bakterije, otkad su identificirane kao Xylella Fastidiosa, počele su napadati drveće, sušeći ih i polako ubijajući.

Prije manje od pet godina proizvođači maslinovog ulja u Italiji i drugim zemljama južne Europe počeli su primjećivati da neke od njihovih maslina umiru. Stabla su postajala isušena i iskrivljena. Neka vrsta bolesti napadala je drveće, od kojih su neke stare stotine godina, pretvarajući pejzaže i ugrožavajući drevnu poljoprivrednu aktivnost koja je stoljećima održavala zajednice.

Na plantaži Forestaforte u Ugentu na jugu Italije raslo je 4000 stabala maslina. U istoj talijanskoj obitelji živi gotovo petsto godina. Tada, prije samo nekoliko godina, bakterije, otkad su identificirane kao Xylella Fastidiosa, počele su napadati drveće, sušeći ih i polako ubijajući.

"Moja proizvodnja je pala za oko 80 posto u samo tri godine", izjavio je za Euronews proizvođač maslinovog ulja Giovanni Melcarne. "Ova bolest je potpuno uništila krajolik i naš proizvodni sustav. Svaki eventualni oporavak će biti vrlo spor."

Bolesti maslina u Italiji

Uništena plantaža je sada eksperimentalno polje za istraživače i studente iz Europe, Sjeverne Afrike, Bliskog istoka i Irana. Oni su uključeni u europski istraživački projekt usmjeren na uspostavu ranih dijagnostičkih alata i razmjenu znanja za rješavanje problema.

"Što prije otkrijete bolest, to ćete se više morati suočiti s time", objasnio je Maroun el Moujabber, agronom s projektom Cure-XF. "Dakle, ovo je prva stvar koju radimo. Druga je stvar podijeliti znanstveno znanje. Jer ova borba protiv bolesti mora biti multidisciplinarna. Moramo se boriti protiv nje ne samo s biološke perspektive, nego i uz pomoću alata iz drugih područja kao što je sociologija. , ekonomija i biotehnologija.


Bakterije se uglavnom prenose s drveta na drvo preko insekata. Istraživači su najprije morali identificirati i karakterizirati patogen, što je bio izazov.

"To su bakterije koje se isključivo koloniziraju i djeluju unutar korjena drveta" rekao je Donato Boscia, fitopatolog talijanskog Nacionalnog istraživačkog vijeća. "Blokira vodu i mineralne soli od korijena do lišća. Sve se događa isključivo unutar stabla. To čini ovu bolest tako teškom."

Za sada još ne postoji lijek za bolest, ali su razvijeni rani dijagnostički alati i aplikacije za praćenje patogena koji se testiraju kako bi se spriječilo njegovo širenje, a sada istraživači traže rješenje za suzbijanje iste.
 

"Bakterija se danas smatra endemičnom u pogođenim područjima", izjavio je Franco Valentini, agronom u Ciheam-Bariju. "To znači da ga više nije moguće iskorijeniti ili eliminirati. Zato moramo naučiti kako živjeti s njom. I jedan način je razviti biljke koje su otporne ili pokazuju nisku osjetljivost na bolest."

Drugi agronom iz talijanskog Nacionalnog istraživačkog vijeća Pierfederico Lanotte kaže kako napreduju u pronalaženju rješenja za suzbijanje bolesti.

"Već smo identificirali dvije vrste koje su otporne na bolest, poznate kao leccino i fabolosa. Ali to je samo početak, jer je naš cilj pronaći više sorti koje su još otpornije."

Potencijalno otporne sorte cijepe se na zahvaćena stabla radi boljeg praćenja. Lokalni proizvođači maslinovog ulja poput Giovannija Melcarnea kažu kako se nadaju da će im ovo istraživanje na kraju pomoći. "Jasno je da moramo povećati biološku raznolikost; moramo misliti na druge vrste maslina. To će pomoći u stvaranju tampon zone i prirodne barijere koja bi nam mogla jamčiti bolju budućnost."

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje