Rezolucija

Europarlamentarci pozivaju na ograničavanje trans-masti u hrani

Agrovijesti
Trans-masne kiseline Fotografija: Thinkstock
EU bi trebala staviti obavezne granice na industrijski proizvedene trans-masne kiseline koje mogu uzrokovati rizik od kardiovaskularnih bolesti, neplodnošću, Alzeheimerovom bolešću, dijabetesom ili pretilošću kod potrošača, kaže rezolucija izglasana u srijedu. Unos trans-masnih kiselina uglavnom je povezan s konzumacijom industrijski proizvedenih, djelomično hidrogeniziranih ulja

Članovi Europskog Parlamenta naglašavaju činjenicu da, prema Europskoj komisiji, samo jedan od tri potrošača u EU zna nešto o trans-masnim kiselinama, što pokazuje da deklaracije nisu dovoljne.

Komisija bi stoga trebala predložiti EU zakonsko ograničenje na sadržaj industrijskih trans-masnih kiselina za svu hranu što je prije moguće, po mogućnosti unutar dvije godine. Kažu da je dokaz da je dansko uvođenje zakonskih ograničenja na nacionalnu granicu od 2 posto u uljima i mastima u 2003. bilo uspješno te je značajno smanjilo smrtne slučajeve uzrokovane kardiovaskularnim bolestima.

Trans-masne kiseline obično se koriste u jeftinijoj hrani, što znači da su ljudi s nižim prihodima najviše izloženi hrani s njihovim višim sadržajem. To povećava potencijal za širenje zdravstvenih tegoba.

Rezolucija je prošla sa 586 glasa za, 19 protiv i 38 suzdržanih.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje