Cigarete

Europarlamentarci se protive obnovi sporazuma sa duhanskim tvrtkama

Agrovijesti
Cigarete Fotografija: Pixabay
Europarlamentarci pozivaju Komisiju da koristi sve moguće EU i međunarodne zakonske alate u borbi protiv krijumčarenja cigareta

Većina zastupnika u EU Parlamentu pozvala je Europsku komisiju da ne obnovi EU dogovor o anti-krijumčarenju i anti-krivotvorenju sa Philip Morrisom International (PMI) koji ističe u srpnju 2016. u rezoluciji o kojoj je glasano u srijedu. Umjesto toga, traže fokusiranje na korištenje EU i međunarodnih zakonodavnih alata u borbi protiv krijumčarenja.

Zastupnici naglašavaju da se dogovor s PMI-em pokazao nedjelotvornim jer iako je inicijalno smanjio krijumčarenje, val šverca nebrandiranih „jeftinih bijelih“ cigareta je popunio tu prazninu. Pod duhanskim dogovorima četiri najveće duhanske tvrtke zajedno su se složile da će platiti EU i njenih zemljama članicama ukupno 2,15 milijardi dolara tijekom trajanja sporazuma, da odustanu od sudskog postupka protiv njih kako bi oporavile izgubljene poslove zbog ilegalne trgovine cigaretama. Tvrtke su se također složile da će se aktivno boriti protiv krijumčarenja i krivotvorenja duhanskih proizvoda.

Zastupnici napominju kako ilegalna trgovina duhanskim proizvodima, a pogotovo šverc konkurentskih i krivotvorenih cigareta, još uvijek oduzima EU i zemljama članicama dio prihoda (carine, PDV, trošarine) za više od 10 milijardi eura godišnje. Također su zabrinuti za godišnja plaćanja od strane duhanske industrije koja pomažu financiranju Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) jer bi po sporazumu to moglo dovesti do sukoba interesa. Umjesto obnove dogovora, predlažu Komisiji da se fokusira na provedbu 2014 EU Direktive o duhanu koja osigurava više učinkovitijih alata kao što su unutar-operabilnog traganja i praćenja sustava cigareta na EU razini, koji bi imali učinka u 2019. godini. Zemlje članice bi trebale ratificirati protokol prema Konvenciji Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duhana (FCTC).

Protokol Svjetske zdravstvene organizacije je dužan štititi politike javnog zdravstva od duhanske industrije, komercijalnih interesa i da nema obveza potpisanih od strana koje su delegirane ovoj industriji. Zastupnici traže da Komisija pripremi dodana nova pravila za „jeftine bijele“ cigarete, da uđe u trag PMI duhanskim proizvodima te da donese zakonske mjere protiv svih nelegalnih napada.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje