KONZUMACIJA ALKOHOLA

Europljani na alkohol troše 250 eura godišnje

Agrovijesti
Alkoholno piće Fotografija: Pixabay
Od članica EU, po kućnom konzumiranju alkohola prednjače baltičke države.

Domaćinstva u Europskoj uniji su 2016. godine na alkohol potrošila gotovo 130 milijardi eura, odnosno 0,9% bruto domaćeg proizvoda (BDP) EU, što je više od 250 evua po stanovniku. U Srbiji je, prema europskim statistikama, od 2006. do 2016. potrošnja na alkoholna pića smanjena sa 2,1% na 1,4% BDP-a. Udioo trošenja na alkohol u ukupnoj potrošnji također je smanjen sa 2,7% u 2006. na 2% deset godina kasnije.

Međutim, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Srbija je na čelu zemalja regije s najvećom potrošnjom alkohola po stanovniku - 12,5 litara, koliko u proseku godišnje popije i svaki Rus. Slijede Hrvati sa između 10 i 12,4 litara po stanovniku, a najmanje piju stanovnici Bosne i Hercegovine.

U Sjedinjenim Američkim Državama, svaki stanovnik popije od 7,5 do 9,9 litara, a Kinezi u prosijeku piju izmeđi pet i 7,4 litara godišnje. Potrošnja alkohola je, prema tim podacima, najmanja u Turskoj, gdje u prosjeku svaki stanovnik stariji od 15 godina godišnje popije manje od 2,5 litra.

Domaćinstva u EU su 2016. na alkoholna pića potrošila 1,6% ukupne godišnje potrošnje, podaci su europske statističke agencije Eurostat. To ne uključuje alkoholna pića kupljena u restoranima i hotelima. Približni iznos potrošen je za medicinske proizvode i opremu, a nešto manje novca domaćinstva troše za socijalnu zaštitu ili obrazovanje.

Od članica EU, po kućnom konzumiranju alkohola prednjače baltičke države. Domaćinstva u Estoniji na alkohol troše 5,6% ukupne potrošnje, zatim slijede Letonija (4,8%) i Litvanija (4,2%). Iza njih su Češka i Poljska sa 3,6%, pa Mađarska i Finska sa po 2,9%.

Alkohol se najmanje kupuje u Španiji, gdje domaćinstva na alkohol troše 0,8% ukupne potrošnje, u Grčkoj i Italiji (0,9%), zatim Portugal (1,4%) i Njemačkoj (1,5%).

Od 2006. do 2016, iznos novca koji se davao za alkohol u odnosu na ukupnu potrošnju uglavnom se nije bitno mijenjao u najvećem broju zemalja članica.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje