Procjena rizika u poljoprivredi

Europska agencija za kemikalije (ECHA) ocijenila da glifosat nije kancerogen

Agrovijesti
Glifosat Fotografija: Thinkstock
Europska agencija za kemikalije (ECHA) objavila je ovaj tjedan svoje mišljenje o toksičnosti glifosata i proglasila ga nekancerogenim, potvrdivši prethodno izneseno mišljenje Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), čime nije zadovoljan hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec.

Škrlec, član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane EP-a, u priopćenju ističe da su doneseni stavovi u suprotnosti s procjenom Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije koja navodi kako je glifosat “vjerojatno kancerogen” za ljude.

On smatra kako ova odluka Europske agencije za kemikalije ukazuje na potrebu za većom transparentnošću studija na temelju kojih se odlučuje o sigurnosti glifosata.

“Zeleni u Europskom parlamentu već duže vrijeme provode kampanju protiv glifosata zato što on predstavlja niz prijetnji ljudskom zdravlju, biljkama i životinjama. Današnja odluka Europske agencije za kemikalije (ECHA) došla je tek nakon godinu dana kada smo podnijeli zahtjev za pristupom svim studijama na temelju kojih se odlučuje o toksičnosti glifosata, kako bismo sve te studije iza kojih stoji agroindustrija učinili javno dostupnima i otvorenima za nezavisnu znanstvenu kritiku.

Za sada smo dobili samo djelomične odgovore s necjelovitim studijama. Opet je prisutno oprečno mišljenje jedne agencije EU-a od mišljenja Međunarodne agencije za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije. Ova polemika će se nastaviti, a građani će i dalje imati razumljive nedoumice u vezi sigurnosti glifosata, sve dok se studije ne učine javno dostupnima. Na kraju, kada postoji već toliko raspoloživih alternativa glifosatu, nema nikakvog smisla riskirati naše zdravlje njegovom daljnjom upotrebom.

Nastavit ćemo stoga zagovarati njegovu zabranu i primjenu alternativa što je u konačnici svakako bolji izbor za građane, životinje i okoliš”, zaključuje Škrlec.

Početkom veljače započelo je prikupljanje potpisa europske građanske inicijative koja od Europske komisije traži da državama članicama predloži zabranu glifosata, izmijeni postupak odobravanja pesticida te da odredi razinu na koju se mora smanjiti upotreba pesticida, a koja će biti obvezujuća u cijeloj Uniji.

Prikupi li inicijativa u godinu dana milijun potpisa potpore građana iz najmanje sedam država članica, a u Hrvatskoj je za ispunjavanje kvote potrebno 8250 potpisa, Komisija će morati reagirati u roku od tri mjeseca, donijeti odluku o prihvaćanju ili neprihvaćanju prijedloga inicijative te u konačnici predložiti državama članicama zabranu glifosata koja će onda biti obvezujuća za cijelu Europsku uniju, podsjeća se u priopćenju. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje