Više od 200 vrsta

Europska baza drveća obuhvatila je više od pola milijuna drveća

Agrovijesti
Šuma Fotografija: Thinkstock
Zahvaljujući metodologiji koju slijedi, podaci iz 19 zemalja članica EU (plus Norveška i Švicarska) se mogu uspoređivati, dajući širu sliku pojave i vrsta stabla u Europi.

Joint Research Centre (JRC) je nedavno objavio bazu stabala za Europu nazvanu EU-Forest. Riječ je o  najopsežnijoj bazi podataka ikada za šumske resurse na razini EU-a, koji obuhvaća više od pola milijuna drveća i više od 200 različitih vrsta drveća. Baza poput ove poboljšava razumijevanje promjena na šumskim područjima Europe i promjenama tijekom vremena te vrstama drveća koje kroz to prolaze.

Visoka kvaliteta ove baze, standardizirani podaci će se koristiti za šumarstvo, očuvanje biološke raznolikosti, pa i za analize vrsta drveća koje ,mpgu pomoći razumjeti prošlost i buduće promjene u šumama.

EU-Forest spaja informacije o europskim pojavama drveća iz postojećih skupina podataka, a izrađena je suradnji s 21 nacionalnim institucijama i bazama za šume. Zahvaljujući metodologiji koju slijedi, podaci iz 19 zemalja članica EU (plus Norveška i Švicarska) se mogu uspoređivati, dajući širu sliku pojave i vrsta stabla u Europi.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje