EU prognoza

Europska komisija objavila kratkoročne izglede za ratarske kulture

Agrovijesti
Žitarice Fotografija: Thinkstock
Smanjenje u opskrbi mlijeka u EU krajem 2016. godine pridonijelo je oporavku EU cijena mlijeka.

Europska komisija je objavlila kratkoročne izglede za ratarske kulture, maslinovo ulje, meso i mliječno tržište u EU za 2017-2018, potvrđujući da je smanjenje u opskrbi mlijeka u EU krajem 2016. godine pridonijela značajnom oporavku EU cijena mlijeka.

Rast izvoz i domaća potražnja je dovela do rekordno visokih cijene maslaca i značajnog oporavka cijena sira. S druge strane, očekuje se da će cijena obranog mlijeko u prahu ostati u sadašnjim okvirima s obzirom na visoku razinu zaliha te da sezonski vrh otkupa mlijeka tek dolazi.

Niske cijene žitarica su uvjetovane visokim zalihama i dobrim izgledima za novu žetvu. S druge strane, proizvodnja žitarica u EU smanjila se za 5,5 posto u 2016/2017. To bi trebalo dovesti do usporavanja izvoza žitarica u EU.

Žetva uljane repice u EU bi također mogla biti ispod prosjeka, ali, s obzirom na velike količine, tdošlo je tek do malih izmjena cijena.

Cijene šećera u EU uhvatile su korak s visokim svjetskim cijenama. Što se tiče maslinovog ulja, niska proizvodnja u sezoni 2016/2017 , točnije 13% ispod prosjeka zajedno sa niskim razinama zaliha rezultirale su višim cijenama.

Proizvodnja mesa u EU dosegla je rekordnu razinu u 2016. Izvoz svinjetine u Kinu utjecao je na oporavak cijena u E, a nastavak dobrog izvoza govedine pomogao je održavanju cijena u EU, dok je rast proizvodnje ovčjeg mesa usporen.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje