Kvaliteta proizvoda

Europska Komisija se uključila u borbu protiv proizvoda istog imena, a različite kvalitete

Agrovijesti
EU Fotografija: Thinkstock
Europska komisija je u utorak objavila niz smjernica za zemlje članice koje bi im trebale pomoći u provedbi propisa EU-a o hrani i pravima potrošača, a kako bi se spriječilo da proizvodi pod istim imenom budu različite kvalitete, ovisno o tržištu na kojem se prodaju.

 Europska komisija je u utorak objavila niz smjernica za zemlje članice koje bi im trebale pomoći u provedbi propisa EU-a o hrani i pravima potrošača, a kako bi se spriječilo da proizvodi pod istim imenom budu različite kvalitete, ovisno o tržištu na kojem se prodaju.

Već dulje vrijeme, potrošači u novim zemljama članicama, među njima i Hrvatska, žale se da proizvodi poput Nutelle, Coca Cole, Ariela nisu iste kvalitete kao u starim članicama.

Uobičajene teza kojom su se proizvođači branili od opužbi za diskriminaciju potrošača bila je da oni sastav proizvoda prilagođavaju različitim ukusima koji prevladavaju u nekim zemljama.

Komisija je izišla s tim preporukama nakon što je njezin predsjednik Jean-Claude Juncker u svom govoru o stanju Unije ocijenio neprihvatljivim da se u nekim dijelovima Europe prodaju prehrambeni proizvodi niže kvalitete nego u drugim zemljama, iako su ambalaža i robna marka isti. 

"Ne sviđa mi se ideja da postoje građani druge kategorije u Europskoj uniji", rekao je Juncker. 

Smjernice Komisije trebale bi pomoći nacionalnim tijelima da odrede krši li neko poduzeće propise EU-a pri prodaji proizvoda dvojne kvalitete u različitim zemljama.

"Prodaja dvaju različitih proizvoda u ambalaži iste robne marke zavaravajuća je i nepoštena prema potrošačima. Namjeravam prekinuti tu praksu, zabranjenu pravom EU-a, i osigurati da se prema svim potrošačima postupa jednako", izjavila je povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vera Jourova.

Osim smjernica, Komisija radi na metodologiji za poboljšanje usporednih ispitivanja prehrambenih proizvoda kako bi države članice imale čvrstu zajedničku znanstvenu osnovu za rasprave o tom pitanju. Zajedničkom istraživačkom centru (JRC) stavila je na raspolaganje milijun eura za razvoj te metodologije.

Komisija je također državama članicama osigurala milijun eura za financiranje studija ili mjera provedbe, čime financira daljnji rad na prikupljanju dokaza i provedbi. Isto tako započela je  dijalog s proizvođačima i udrugama robnih marki, koji su se obvezali izraditi kodeks ponašanja ove jeseni.

Komisija će 13. listopada u Bratislavi sudjelovati na sastanku na vrhu o zaštiti potrošača, na kojem će se okupiti predstavnici ministarstava kako bi raspravljali o temi dvojne kvalitete prehrambenih proizvoda, a koji organiziraju slovačka i češka vlada.

U rujnu i studenome organizirat će radionice s tijelima za zaštitu potrošača i sigurnost hrane.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje