Loša situacija u klaonicama

Europska komisija tvrdi da Srbija nije ostvarila nikakav napredak u sektoru dobrobiti životinja

Agrovijesti
Mesnica Fotografija: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Za omamljivanje goveda u više od 50% slučajeva provodi se upotrebom čekića, a da se omamljivanje strujom kod svinja provodi nestručno i zbog brzine mnoge životinje odu na klanje bez omamljivanja. Piše i da su radnici gotovo uvijek jako nasilni prema životinjama tijekom istovara i utovara u kamion, uz korištenje metalnih šipki i štapova za udaranje, lomljenje repova kod bikova, vuča svinja za uši i slično.

Europska komisija je zaključila kako Srbija nije ostvarila nikakav napredak u sektoru dobrobiti životinja, navodi se u izvještaju o napretku Srbije u procesu europskih integracija za 2018. godinu. Piše kako Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, koja je nadležna za dobrobit životinja, ima i dalje nedovoljan broj zaposlenih, da su njeni administrativni kapaciteti dodatno pogoršani i da prijete dosegnuti kritičnu razinu. 

Osim toga, zaključeno je kako je nužno primjenjivati zakon, posebno kada je u pitanju dobrobit životinja pri klanju, piše Poljoprivrednik.

Zakon o dobrobiti životinja propisuje da se životinje prije klanja moraju omamiti tako da trenutačno izgube svijest, kao i da se obrada zaklanih životinja ne može nastaviti ako iskrvarenje životinje nije u potpunosti završeno. Navodi se da se više od 70% životinja kolje odmah po dolasku u klaonicu.

Dodaje se da se omamljivanje goveda u više od 50% slučajeva provodi upotrebom čekića, a da se omamljivanje strujom kod svinja provodi nestručno i zbog brzine mnoge životinje odu na klanje bez omamljivanja.

Piše i da su radnici gotovo uvijek jako nasilni prema životinjama tijekom istovara i utovara u kamion, uz korištenje metalnih šipki i štapova za udaranje, lomljenje repova kod bikova, vuča svinja za uši i slično.

Veterinarski inspektori u više od 60% slučajeva nisu prisutni na liniji klanja, tvrdi EK.

Neke od preporuka organizacije ORCA su da se osigura osoba koje je odgovorno za dobrobit životinja u klaonici; da se vrši rotacija radnika na liniji klanja, kako bi se izbjeglo rutinsko obavljanje posla koje dovodi do patnje životinja; da se podignu fizičke barijere između životinje koje čekaju da budu zaklane i onih koje su već zaklane.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje