Trgovina

Europska komisija uklanja trgovinske barijere za poljoprivredno-prehrambeni sektor

Agrovijesti
Sporazum, dogovor Fotografija: Thinkstock
Samo u 2016. godini, Europska komisija intervenirala je u 20 odvojenih slučajeva radi obnavljanja normalnih trgovinskih uvjeta nakon što su druge zemlje - među kojima su Južna Koreja, Kina, Izrael i Ukrajina - nametnule barijere koje su utjecale na izvoz EU-a u vrijednosti od 4,2 milijarde eura.

Europa je jedan od najvećih izvoznika poljoprivrednih prehrambenih proizvoda, a jednostavan pristup tržištima u svijetu ključan je za europski sektor hrane i pića i njezinih dobavljača i poljoprivrednika. Ipak, ostaju prepreke trgovini: kako stoji u izvješću Europske komisije o trgovini i investicijskim barijerama, samo u 2016. godini, europski izvoznici su se suočili s trgovinskim barijerama koje su povećane za 10%.

Primjerice, jedan grčki proizvođač konzerviranih breskvi shvatio je kako njegova ključna tržišta nestaju kada je Brazil povećao uvozne carine na konzervirane breskve na 55%. Ova jasna prepreka za pristup tržištu krši strategiju pristupanja EU te je Europskoj komisiji prijavljena od strane grčke udruge i njihove europske krovne organizacije.

Europska komisija tada je uspjela ukloniti konzervirane breskve s popisa robe podvrgnutih visokim carinama. Kao rezultat toga, proizvođač je uspio zadržati pristup jednom od svojih ključnih tržišta i održavati poslove u Grčkoj.

Europska komisija intervenirala je u 20 odvojenih slučajeva radi obnavljanja normalnih trgovinskih uvjeta nakon što su druge zemlje - među kojima Južna Koreja, Kina, Izrael i Ukrajina - nametnule barijere koje su utjecale na izvoz EU-a u vrijednosti od 4,2 milijarde eura. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje