Odluke

Europski parlament odlučio; veganski burgeri, sojini odresci i tofu kobasice odlaze u povijest

Agrovijesti
Vegeburger Fotografija: Thinkstock
Europski parlament je odlučio; vegetarijanski burgeri odlaze u povijest.

Odzvonilo je i ostalim bezmesnim proizvodima poput tofu odrezaka i veganskih kobasica. Riječ je o zakonu izglasanom u Europskom parlamentu kojim su se revidirale pravila označavanja hrane, koji bi se trebao implementirati za nekoliko mjeseci.

Iako nekolicina europarlamentaraca tvrdi da iza cijele priče stoji čvrsta lobistička struktura mesne industrije, zastupnik Eric Andrieu iz redova francuskih socijalista koji je bio zadužen za zakonsku odredbu tvrdi da je riječ o zaštiti potrošača.

- Velika većina zastupnika je željela razjasniti i definirati stvari. Kad naručujete odrezak ili burger želite dobiti; odrezak ili burger, a ne pripravke od povrća u kojima nema mesa – tvrdi Andrieu, čvrsto odbivši ideju da je njegovoj inicijativi presudio pritisak mesne industrije.

- Smatram da je ovo dobro i za vegetarijansku industriju, zato što im se dalo prostora da brendiraju svoje proizvode – dodaje.

Trenutno je 'vegetarijanski disk' jedna od izglednijih alternativa za donedavni burger.

Ovoj se odluci, očekivano, najviše protive nevladine organizacije za zaštitu okoliša poput Greenpeacea i BirdLife koji promoviraju održivu tj. bezmesnu hranu. Zastupnici iz grupacije Zeleni u Europskom parlamentu protive se prijedlogu navodeći da nema smisla. Naime, ističu da se gotovo nikad nije dogodilo da je 'netko naručio vegetarijanski burger i ostao šokiran što nije dobio meso'.

Ovo nije prvi put da je Europska unija veganskim proizvodima pokušala stati na kraj. Prije tri godine, Europski sud pravde je donio presudu da se sojini i tofu proizvodi ne mogu prodavati kao mlijeko ili putar, zato što se mliječni proizvodi mogu koristiti samo u kontekstu mlijeka organskog (animalnog) porijekla.

- Takvi proizvodi ne mogu se prodavati pod imenom 'mlijeko', 'vrhnje', 'sir' i 'jogurt' – stoji u presudi Europskog suda pravde.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje