Teško stanje

Europski proizvođači mlijeka najavili prosvjede

Agrovijesti
Protest, prosvjed Fotografija: Thinkstock
Europski odbor za mlijeko (EMB), udruga proizvođača mlijeka na europskoj razini, koja predstavlja više od 100.000 proizvođača iz 15 država članica, organizirao je u ponedjeljak, uz potporu hrvatske zastupnice u Europskome parlamentu Marijane Petir, raspravu europskih proizvođača mlijeka sa zastupnicima Europskoga parlamenta, priopćio je ured zastupnice Petir

U raspravi su uz zastupnicu Petir sudjelovali Czeslaw Adam Siekierski, predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskoga parlamenta, zastupnice Maria Heubuch i Maria Lidia Senra Rodríguez te zastupnik Ricardo Serrão Santos.

Predsjednik Europskog odbora za mlijeko Romuald Schaber kazao je da organizira ovaj sastanak jer je europski sektor mljekarstva na koljenima te traži hitne mjere kako bi poljoprivrednici, a nakon investicija u moderniziranje proizvodnje, zadovoljili europske standarde i održali proizvodnju koja je zbog više razloga ugrožena malim otkupnim cijenama mlijeka. Naglasio je odgovornost Europske komisije:

- Komisija mora pokazati volju i osigurati sredstva kako bi se moglo provesti dobrovoljno smanjivanje proizvodnje diljem EU. One koji smanje proizvodnju treba nagradit,rekao je Schaber.

Zastupnica Petir kazala je kako je svjesna problema koji posljednjih godina muče proizvođače mlijeka diljem Europe te je izrazila zabrinutost za mala i srednja poljoprivredna obiteljska gospodarstva, koja su na rubu propasti.Ona smatra kako se mjere Europske komisije, poput skladištenja, nisu pokazale odgovarajućim rješenjem.

- Upravo stoga smatram potrebnim što prije odrediti interventnu cijenu otkupa mlijeka, koja ne smije biti manja od 30 eurocenta po kili mlijeka, rekla je Petir.

Složila se sa Schaberom, naglasivši kako dobrovoljno smanjivanje proizvodnje mora biti adekvatno honorirano. No, napuštanje proizvodnje zastupnica ne vidi kao rješenje jer će ono dodatno oslabiti ovaj sektor.

- Kada se farma jednom zatvori nikada više neće biti otvorena. Odu li mladi sa sela nikada se više neće vratiti, rekla je Marijana Petir i pozvala Komisiju da donese regulativu kojom će onemogućiti nepoštenu trgovačku praksu u lancu opskrbe hranom na europskoj razini. To je pogotovo važno zbog sve učestalijih nestvarnih zahtjeva otkupljivača i trgovaca prema proizvođačima, a i zbog male otkupne cijene mlijeka. Stoga ovaj sektor propada.

Govornici su svi redom izrazili stav kako je nepoštena trgovačka praksa europski problem koji se riješiti može samo zajednički na europskoj razini.

U nastavku rasprave predstavnici seljačkih udruga proizvođača mlijeka iz Francuske i Belgije rekli su kako vremena više nema, seljaci financijski propadaju jer ne mogu plaćati sve veće račune.Oni im daju još malo vremena, kako predstavnicima EU-a tako i nacionalnim vladama država članica, da poduzmu učinkovite mjere.Ukoliko se ništa ne promijeni sljedećih mjeseci uslijedit će veliki prosvjedi proizvođača mlijeka u cijeloj Europi, upozorili su.

Mlijeko

Matej Hudec, ravnatelj Uprave za poljoprivrednu politiku u Stalnom predstavništvu Slovačke pri EU-u, kao predstavnik zemlje koja preuzima predsjedanje EU-om 1. srpnja, također je izrazio zabrinutost zbog stanja u mljekarskom sektoru. Obećao je kako će njegova zemlja učiniti sve da pronađe rješenja za krizu. "Cilj nam je da proizvođači mlijeka više nemaju potrebu dolaziti u Bruxelles prosvjedovati," kazao je Hudec te dodao kako će rješavanje problema nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom biti jedan od prioriteta slovačkog predsjedanja Unijom.

Postupni pad prihoda proizvođača mlijeka u EU-u od 30 milijardi eura u 2015. i 2016. godini jasno je vidljiv i u ostalim sektorima povezanima s poljoprivredom, navodi se u priopćenju.

Potražnja proizvođača mlijeka značajno se smanjila u brojnim područjima. Nabavlja se sve manje poljoprivrednih strojeva te nema novca za popravak postojećih. Ovo vrlo teško stanje dovelo je do drastičnog pada spremnosti proizvođača za ulaganja. Prodaja novih strojeva, ali i količina ugovora o gradnji znatno je smanjenja.

Veterinarski sektor također pati zbog negativnih kretanja u sektoru mlijeka. Neplaćeni računi se gomilaju - odnosi povjerenja između poljoprivrednika i veterinara nestaju. U regijama, pa čak i čitavim državama, smanjuje se broj stoke i propadaju obiteljska gospodarstva. U Njemačkoj je 5 posto proizvođača mlijeka napustilo proizvodnju mlijeka u godinu dana. U Litvi je u posljednje dvije godine zatvoreno više od 11.000 farmi što je smanjenje od 8 posto na godišnjoj razini.

U Hrvatskoj je u posljednjih godinu dana propalo 2000 farmi. U razdoblju od 2009. do 2015. godine u Hrvatskoj, otkup mlijeka pao je sa 675 na 513 tisuća tona, a velike količine uvoznog mlijeka rezultirale su izuzetno niskim maloprodajnim cijenama koje su se ponegdje spustile na samo 2,79 kuna za litru trajnoga mlijeka. Domaći proizvođači ne mogu tome konkurirati, jer taj novac nije dovoljan ni za pokrivanje najosnovnijih troškova proizvodnje, dok o eventualnoj zaradi nema govora. Ruralna područja postaju talac krize u sektoru mlijeka. Nepostojanje kvalitetnog rješenja za teško stanje na tržištu mlijeka dovodi do negativnog restrukturiranja i gubitka mnogih radnih mjesta u svim povezanim sektorima.

Zastupnici su se složili kako je rješenje potrebno odmah.

„Borit ću se za vas jer bez poljoprivrednika nema niti proizvodnje hrane, kao niti očuvanja ruralnog prostora. Zahvalna sam vam jer ste vi žila kucavica i temelj svake suverene države. Na vama se gradi budućnost Europe. Ujedinimo se svi zajedno u borbi za uspješniju poljoprivredu i uspješniju Europu", zaključila je Petir, navodi se u priopćenju.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje