Trgovina u EU

Eurostat: Maloprodaja u EU u listopadu oslabila na mjesečnoj razini

Agrovijesti
Trgovina Fotografija: Pixabay
U Europskoj uniji (EU) u listopadu je promet u trgovini na malo blago pao na mjesečnoj razini, u eurozoni nešto jače, dok je istodobno na godišnjoj razini nastavljen rast u oba područja, pokazale su najnovije procjene europskog statističkog ureda Eurostata.

U Europskoj uniji (EU) u listopadu je promet u trgovini na malo blago pao na mjesečnoj razini, u eurozoni nešto jače, dok je istodobno na godišnjoj razini nastavljen rast u oba područja, pokazale su najnovije procjene europskog statističkog ureda Eurostata.

Na razini EU-a sezonski prilagođen promet u listopadu je na mjesečnoj razini kliznuo za 0,5 posto, nakon revidiranog, 0,2-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Među zemljama najveći pad prometa zabilježio je Luxemburg, za 5,3 posto, slijedi Portugal s padom za 2,3 posto, te Austrija, za 1,9 posto. Najveći rast ostvarile su, pak, Rumunjska, za jedan posto, Velika Britanija, za 0,9 posto, te Poljska i Slovačka, za 0,6 posto.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođen promet u trgovini na malo u listopadu smanjen za 0,7 posto u usporedbi s rujnom, kada je pao za 1,9 posto, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće statističkog ureda EU-a.

Među pojedinim kategorijama proizvoda, najviše je u EU pao promet u trgovini na malo tekstilom, odjećom i obućom, za 2,9 posto, a značajan je pad zabilježen i kod internetskih i narudžbi poštom, za 2,8 posto.

U kategoriji koja obuhvaća hranu, piće i duhan promet je smanjen 0,9 posto.

Veći je promet zabilježen samo u trgovinama kompjutorske opreme i u knjižarama, za 0,3 posto, te u trgovinama električnih aparata i namještaja za 0,1 posto.  

U eurozoni je promet na mjesečnoj razini smanjen za 1,1 posto, nakon revidiranog, 0,8-postotnog rasta u rujnu.

Rast na godišnjoj razini

Na godišnjoj je razini u 28-članom EU promet od trgovine na malo u listopadu porastao za 0,9 posto, nakon revidiranog, 3,7-postotnog rasta u rujnu.

Među zemljama članicama čijim su podacima u Eurostatu raspolagali, najizrazitiji je rast prometa zabilježila Rumunjska, od 12,6 posto. Slijedi Poljska, s rastom prometa od 7,1, posto, te Irska, Mađarska i Malta, s rastom za 6,3 posto.

U Hrvatskoj je u listopadu prema istom lanjskom razdoblju rast prometa u maloprodaji iznosio 2,1 posto, nakon skoka za 3,7 posto u rujnu, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Daleko najveći pad prometa u odnosu na isti lanjski mjesec zabilježio je Luxemburg, za 27 posto. Slijedi Austrija, s padom prometa za 2,2 posto, i Belgija s 2,1 posto, pokazale su prve procjene Eurostata.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje