Mjere

Eurozastupnici glasali za zaštitu europskih uzgajivača banana od uvoza

Agrovijesti
Banane Fotografija: Pixabay
Članovi Europskog parlamenta dali su zeleno svjetlo za mjere koje ciljaju na zaštitu europskih proizvođača banana od udara uzvoza, a jedan od najvećih globalnih proizvođača, Ekvador, se predbilježio za više trgovine s EU

Zaštitne mjere dolaze nakon što je prošli mjesec Ekvador pridružio EU trgovinskom sporazumu, koji je već na snazi između EU i Kolumbije i Perua. Dodatno na izvoz banana, trgovinski sporazum daje Ekvadoru poboljšani pristup EU-u za ribu, rezano cvijeće, kavu, kakao, voća i orašaste plodove.

Francuska eurozastupnica Marielle de Sarnez rekla je prije glasanja: „Ekvadorovo pristupanje trgovinskom sporazumu s Kolumbijom i Peruom ima značajan utjecaj na EU proizvođače banana. Moglo bi možda i destabilizirati sektor koji igra važnu ulogu u krajnjim regijama i odgovoran je za 37.000 radnih mjesta. Zato je vrlo važno da naši proizvođači budu bolje zaštićeni.“

Europska domaća proizvodnja banana dolazi od proizvođača iz Španjolske (Kanarski otoka), Portugala (Madeira i Azuri), Cipra i Grče, kao i s francuskih teritorija Guadeloupea i Martiniqua. Zajedno ovi proizvođači zadovoljavaju oko 11 posto EU potražnje za bananama. „Od sada nadalje, biti će bolje informirani i više uključeni u monitoring tržišta. Također, Komisija će imati zakonsku obvezu postupiti ukoliko dođe do udara uvoza. Usvajanjem ovog teksta, aktivno pomažemo našim najdaljim regijama, toliko važnim za našu Uniju“, dodala je de Sarnez.

Privremeni mehanizam stabilizacije pruža da se preferencije suspendiraju jednom kada se dostigne godišnji prag. Postojati će i sustav ranog upozoravanja, koji će se oglašavati kada uvozne količine dostignu 80 posto praga. Ukoliko se to dogodi, EU Komisija će morati alarmirati Parlament i Vijeće.

Komisija će revidirati situaciju u dvije godine i produžiti zaštitne mjere ukoliko se situacija za europske proizvođače pogorša. Usvojen sa 544 glasa za i 78 protiv, te 21 suzdržana, pravila će stupiti na snagu kada ih formalno usvoji Vijeće.  U cilju pružanja pristupa trgovačkog sporazuma Ekvador mora prezentirati Europskom Parlamentu akcijski plan o tome kako će rješavati probleme kao što su radnička prava, krčenja šuma i zaštita domorodaca.

Industrija banana vrijedi procijenjenih 7,1 milijardu eura godišnje, prema istraživačima s Sveučilišta Stanford. Prema FAO-u, Indija i Kina su najveći proizvođači sa oko 26 posto svjetskog uzgoja od 139 milijuna tona.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje