Ptičja gripa

Eutanazirana perad na gospodarstvu kod Vinkovaca

Agrovijesti
Ptičja gripa Fotografija: Damir Špehar/PIXSELL
Pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo Damir Agičić u petak je izvijestio da je eutanazirana sva perad na gospodarstvu u mjestu Mlaka Antinska u blizini Vinkovaca, na kojem je potvrđen virus ptičje gripe podtipa H5N8.

Agičić je izjavio kako je danas završena akcija suzbijanja ptičje gripe na još jednom gospodarstvu na kojem je ustanovljena ptičja gripa, u mjestu Mlaka Antinska kod Vinkovaca.

Ekipa veterinarske organizacije i veterinarska inspekcija iz Zagreba obavile su nadzor, izdale rješenje i provedena je propisana mjera eutanazije, kazao je.

"Eutanazirana je sva perad na zaraženom gospodarstvu, nešto više od 500 komada peradi raznih vrsta (kokoši, gusaka, pataka, ukrasne peradi, golubova)", rekao je Agičić napominjući kako je na tom gospodarstvu počinjena greška jer je perad protivno naredbi držana na otvorenom.

Dodatna otežavajuća okolnost je što se gospodarstvo nalazi neposredno uz obalu Vuke, a slobodna perad očito je imala kontakt s divljim pticama, rekao je Agičić.

"Ovo je još jedan dokaz i poruka građanima da ozbiljno shvate kako se radi o ozbiljnoj bolesti i da se moraju pridražavati propisa koje je donio ministar poljoprivrede", poručio je.

Rekao je kako su na okolnim gospodarstvima uzeti uzorci koji će biti analizirani u Veterinarskom institutu te će se sutra poslijepodne znati rezultati.

Na svakom gospodarstvu na kojem se utvrdi pozitivan nalaz obavit će se eutanazija, a ako je nalaz negativan perad će ostati zatvorena i provest će se druge mjere, istaknuo je Agičić.

Najavio je prekršajne postupke protiv osoba, vlasnika i posjednika koji budu držali perad na otvorenom.

Proširi li se bolest na druga gospodarstva, radi se o kaznenoj odgovornosti, upozorava Agičić.

Influenca ptica ili ptičja gripa vrlo je zarazna virusna bolest peradi i drugih ptica. Nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. S ptičjom gripom bore se brojne zemlje u okruženju, a za suzbijanje virusa nema drugog načina osim eutanazije.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje