POVEĆANE POTPORE

Evo kako mlade poljoprivrednike zadržati na selu

Agrovijesti
Mladi poljoprivrednici Fotografija: Thinkstock
Umjesto deset milijuna eura, poljoprivrednici mlađi od 40 godina dobit će 21,55 milijuna eura – i to ne dosadašnjih 200 projekata, nego 366.

Zna li se da je od 178.747 poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj samo njih 18.875 u vlasništvu poljoprivrednika mlađih od 40 godina, nije čudno što nam je Europska komisija ovih dana odobrila povećanje potpora za podmjeru 6.1. natječaja iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. do 2020, objavio je Večernji list.

Na natječaju koji je bio raspisan potkraj prošle godine, a odnosio se na potpore za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima, raspoloživo je bilo svega 10-ak milijuna eura dostatnih za financiranje 200-tinjak projekata ocijenjenih prihvatljivima. No kako je od 432 prijave čak 366 korisnika ispunjavalo sve uvjete i imali su jednak brojbodova, odlučeno je da će svi oni dobiti potpore. Početna alokacija za mlade poljoprivrednike povećat će se za dodatnih 11,55 milijuna eura – i ukupno će im se isplatiti 21,55 milijuna, doznajemo u Ministarstvu poljoprivrede.

Nezaposlenost mladih do 25 godina u Hrvatskoj u četvrtom je tromjesečju 2015., prema podacima Eurostata, iznosila 40,3 posto, među najvišima u EU. Još je izraženija u ruralnim područjima, pogotovo u istočnoj Hrvatskoj i na otocima, gdje je odljev izrazito velik i konstantan posljednjih godina, zbog čega nam poljoprivreda uglavnom počiva na starom stanovništvu.

Zbog problema osiguravanja početnog kapitala za strukturnu prilagodbu gospodarstva i visokih početnih troškova u poljoprivrednoj djelatnosti, mladi se teško odlučuju biti nositelji poljoprivrednih gospodarstava. Stoga je potrebna brza i učinkovita reakcija svih nadležnih institucija koje će ih motivirati da ostanu živjeti i raditi na selu, stvarajući sebi i svojim obiteljima nova radna mjesta – ističu u ministarstvu. Na tom tragu su i potpore za osobe između 18 i 40 godina starosti, čiji je cilj olakšati početno osnivanje poljoprivrednih gospodarstva i restrukturiranje postojećih, kako bi postala komercijalno održiva, s boljom dobnom strukturom poljoprivredne radne snage i većom zapošljivošću, a stanovništvo se zadržalo na ruralnom području. Za potpore, koje iznose do 50 tisuća eura po korisniku, prihvatljiva su gospodarstva koja u trenutku podnošenja zahtjeva imaju ekonomsku veličinu od 8000 do 49.999 eura.

Više možete pročitati OVDJE.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje