Prognoze

FAO: Cijene hrane povećane 0,7 posto, očekuje se rekordna proizvodnja žitarica

Agrovijesti
Prehrana Fotografija: Pixabay
FAO je povećao prognozu vezano za svjetsku proizvodnju žitarica u 2016. godini, na skoro 2.526 milijuna tona, što je gotovo ista količina kao i u 2015. godini i potencijalno druga najveća globalna žetva ikada.

FAO indeks cijena hrane, koji mjeri mjesečne promjene u košari žitarica, uljarica, mliječnih proizvoda, mesa i šećera, iznosio je u travnju prosječnih 151,8 bodova, što je za 0,7 posto više u odnosu na ožujak. To je za oko deset posto ispod razine od prije godinu dana i za trećinu ispod maksimalne razine iz 2011, navodi se u priopćenju FAO. 

Travanjsko povećanje cijena je bilo predvođeno skokom cijena palminog ulja, ali i žitarica u manjem opsegu, dok su cijene šećera pale posle snažnog rasta iz ožujka. FAO je, takođe, povećao prognozu vezano za svjetsku proizvodnju žitarica u 2016. godini, na skoro 2.526 milijuna tona, što je gotovo ista količina kao i u 2015. godini i potencijalno druga najveća globalna žetva ikada. Također je podignuta prognoza vezano za proizvodnju pšenice, jer su zimski vremenski uvijeti bili povoljni za usjeve u Europskoj uniji, Rusiji i Ukrajini. 

Za ovu godinu, očekuje se proizvodnja pšenice od 717 milijuna tona, što je i dalje za 16 milijuna tona manje u odnosu na prošlogodišnji rekord. Prognoza proizvodnje riže je zadržana na 495 milijuna tona, što je za oko jedan posto više u odnosu na prošlogodišnju proizvodnju. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje