Prognoze

FAO očekuje niže troškove uvoza hrane u 2019. zbog nižih troškova prijevoza

Agrovijesti
Pšenica Fotografija: Thinkstock
Ove će se godine vrijednost uvoza hrane smanjiti za 2,5 posto, na 1.472 milijarde dolara, procjenjuju u FAO-u u najnovijim prognozama.

Vrijednost uvoza hrane u svijetu vjerojatno će se smanjiti ove godine ali najsiromašnije i najranjivije zemlje neće imati puno koristi od toga, pokazuje najnovije izvješće agencije Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

Ove će se godine vrijednost uvoza hrane smanjiti za 2,5 posto, na 1.472 milijarde dolara, procjenjuju u FAO-u u najnovijim prognozama.

Prognozirano smanjenje najvećim je dijelom rezultat osjetno nižih vozarina a dijelom odražava i pad cijena brojnih prehrambenih namirnica, tumače u FAO-u.

Gotovo polovina smanjene vrijednost uvoza u ovoj godini otpast će na kavu, čaj, kakao i začine. Značajan pad troškova uvoza očekuje se i u kategoriji biljnih ulja, te - nešto blaži - u kategorijama pića, voća i povrća.

Trošak uvoza šećera i žitarica trebao bi biti na razini prošle godine.

Najviše će koristi od nižih troškova uvoza imati razvijene zemlje dok će zemlje supsaharske Afrike plaćati više za uvezenu hranu, upozoravaju u FAO-u.

Iako procjena o nižim troškovima uvoza upućuje na zaključak da će se za isti iznos moći kupiti više hrane, razliku će u slučaju gotovo svih zemalja s niskim dohocima koje je moraju uvoziti 'pojesti' nepovoljni tečajevi njihovih valuta u odnosu na dolar, glavnu valutu međunarodnih trgovinskih transakcija.

Dobra je vijest za ranjive zemlje očekivani niži trošak uvoza biljnih ulja, značajne uvozne stavke.

Među vodećim trendovima u trgovini hranom FAO ističe uspon Indije i Rusije na poziciju vodećih proizvođača i izvoznika šećera i pšenice u svijetu.

Rusija je sa čelne pozicije najvećeg proizvođača i izvoznika pšenice istisnula SAD dok Indija danas proizvodi i izvozi najviše šećera dok je Brazil pao na drugo mjesto.

Ta je pak južnoamerička zemlja postala drugi izvoznik kukuruza u svijetu i danas drži četvrtinu udjela u svjetskom tržištu. Prije samo deset godina njezin je udio u tom tržištu iznosio samo jedan posto, ističe se u izvješću.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje