Cijene hrane pale u rujnu zbog obilne ponude

FAO: Osjetno je u prošlom mjesecu pojeftinilo mlijeko i mliječni proizvodi, četvrti mjesec zaredom

Agrovijesti
Mlijeko Fotografija: Thinkstock
Osjetno je u prošlom mjesecu pojeftinilo i mlijeko i mliječni proizvodi, četvrti mjesec zaredom, za 2,4 posto u odnosu na kolovoz.

Cijene hrane pale su u rujnu na globalnim tržištima zbog obilne ponude ključnih prehrambenih proizvoda, objavila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu (FAO), povisivši ujedno blago procjenu ovogodišnje proizvodnje žitarica.

FAO-v indeks košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u rujnu za 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječna 165,4 boda. U odnosu na prošlogodišnji rujan njegova je vrijednost niža 7,4 posto, ističu u FAO-u.

Najviše su u prošlom mjesecu pale cijene žitarica, za 2,8 posto u odnosu na kolovoz, pritisnute snažnim padom izvoznih cijena kukuruza zbog očekivanog vrlo obilnog uroda u SAD-u.

Osjetno je u prošlom mjesecu pojeftinilo i mlijeko i mliječni proizvodi, četvrti mjesec zaredom, za 2,4 posto u odnosu na kolovoz.

Nastavak silaznog trenda, osmi mjesec zaredom, zabilježen je i u kategoriji biljnih ulja, koja su na mjesečnoj razini pojeftinila 2,3 posto, uz pad cijena na najnižu razinu u tri godine.

Najviše je pritom pojeftinilo palmino ulje, zbog velikih zaliha u vodećim izvoznicama. U odnosu na prošlu godinu njegove su cijene niže za četvrtinu.

Indeks koji mjeri kretanja cijena mesa bio je u rujnu gotovo nepromijenjen u odnosu na revidiranu vrijednost u kolovozu.

U prošlom je mjesecu prema FAO-vim izračunima poskupio samo šećer, za 2,6 posto u odnosu na kolovoz, zbog naznaka na početku žetve da je suša smanjila urod šećerne trske u Brazilu, vodećem svjetskom proizvođaču i izvozniku.

blago podignuta procjena proizvodnje žitarica u 2018.

U odvojenom mjesečnom izvješću o ponudi i potražnji za žitaricama FAO je blago povisio procjenu ovogodišnje proizvodnje žitarica u odnosu na rujansko izvješće, za tri milijuna tona, na 2,591 milijardu tona.

Time bi ona i dalje bila nešto ispod prošlogodišnje rekordne razine, napominju u UN-ovoj agenciji za hranu.

Očekuje se da će slabije padaline u Australiji i Kanadi smanjiti urod pšenice, što bi trebala nadoknaditi veća proizvodnja u Alžiru i Ruskoj Federaciji, procjenjuju u FAO-u.

Američka proizvodnja kukuruza trebala bi se približiti rekordnoj razini i više nego nadoknaditi snižene procjene uroda te žitarice u Rusiji.

Globalna potrošnja žitarica u sezoni 2018/2019. trebala bi porasti na 2,647 milijardi tona, što je 1,1 posto više no što je FAO prognozirao u rujanskom izvješću.

Trgovina žitaricama trebala bi se približiti razini od 417 milijuna tona, što je nekih jedan posto manje u odnosu na prošlosezonski rekord. Pritom bi pad trgovine pšenicom i rižom trebao neutralizirati veći obujam trgovine kukuruzom.

U FAO-u također procjenjuju da će zalihe žitarica na kraju sezone 2018/2019. iznositi 751,3 milijuna tona i biti oko sedam posto niže u u odnosu na rekordnu razinu na početku sezone, uz značajan pad zaliha pšenice u Europskoj uniji i Ruskoj Federaciji.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje