Prognoze

FAO predviđa pad globalne potražnje za hranom zbog pada potrošnje u Kini

Agrovijesti
Kina najveće tržište vina Fotografija: Thinkstock
Globalna potražnja za hranom i poljoprivrednim proizvodima bi trebalo značajno usporiti u narednom desetljeću prije svega zbog slabljenja potrošnje u Kini.

 Globalna potražnja za hranom i poljoprivrednim proizvodima bi trebalo značajno usporiti u narednom desetljeću, prije svega zbog slabljenja potrošnje u Kini.

To je priopćila Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).

"Tijekom 10-godišnjeg razdoblja, počevši od ove godine, rast potražnje za poljoprivrednim proizvodima će značajno usporiti u odnosu na prethodnu desetljeće", predviđa se u zajedničkom izvješću FAO i Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), a prenosi agencija France Press.

Jedan od ključnih uzroka toga biće usporavanje gospodarskog rasta Kine, gdje će osobna primanja u tom razdoblju stagnirati, što će smanjiti potrošnju na prehrambene proizvode.

Kina je u prošlosti doprinosila rastu potražnje za hranom i poljoprivrednim proizvodima zbog visoke potrošnje mesa i ribe.

"Međutim, rast primanja postaje ograničen, dok je sklonost kućanstava da dodatne prihode troše na hranu počela jenjavati", dodaje se u izvješću

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje