Zdrava hrana

FAO promovira magareće mlijeko jer ono ima posebne nutritivne vrijednosti

Agrovijesti
Magarac Fotografija: Pixabay
Magareće mlijeko sadržava veće količine linolne i linolenske kiseline, koje ublažavaju simptome atopičnoga dermatitisa ili ekcema. Količina minerala približna je onoj u majčinu mlijeku, osim većeg udjela kalcija i fosfora. Sadržaj bjelančevina je nizak pa ne predstavlja opterećenje za bubrežne funkcije.

Nakon sojinog i zobenog mlijeka dužnosnici UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) sve više promoviraju konzumiranje magarećeg mlijeka, ukazujući na njegove "posebne nutritivne vrijednosti" i prednost za sve one koji su alergični na najčešće korišteno kravlje mlijeko. 

"Biokemijski sastav magarećeg mlijeka puno je sličniji ljudskom, odnosno majčinu mlijeku od kravljeg zbog sličnijih proteina, minerala i masnih kiselina. Sadrži manje masnoća od kravljeg mlijeka te je bogato masnim kiselinama koje djeluju protuupalno", rekla je za britanski Huffington Post nutricionistkinja Charlotte Stirling-Reed te istaknula da se po sastavu i zdravstvenim učincima ova vrsta mlijeka pokazala pogodnim nadomjestkom za kravlje mlijeko u preosjetljive, odnosno djece alergične na kravlje mlijeko.

Usto je dobar supstrat za rast probiotičkih bakterija i sadržava značajnu količinu lizozima i laktoze. Visok sadržaj laktoze čini ovo mlijeko ukusnijim, a i resorpcija kalcija je bolja, što je od velike važnosti za proces minaralizacije kostiju.

Magareće mlijeko sadržava veće količine linolne i linolenske kiseline, koje među ostalim ublažavaju simptome atopičnog dermatitisa ili ekcema. Količina minerala približna je onoj u majčinu mlijeku, osim većeg udjela kalcija i fosfora. Sadržaj bjelančevina je nizak pa ne predstavlja opterećenje za bubrežne funkcije. U sastavu bjelančevina znatan udio zauzima lizozim, prirodna antimikrobna tvar koja razara bakterijske stanične membrane, zbog čega ova vrsta mlijeka na tom principu kod dojenčadi može spriječiti crijevne infekcije.

Švicarska mljekarska tvrtka Eurolactis na europskom tržištu već nudi konzumno magareće mlijeko, a nudi ga u i u kozmetičkim proizvodima te sapunima koji su iznimno dobri za kožu sklonu nastanku ekcema. 

"Jedna od najvažnijih i najkorisnijih upotreba magarećeg mlijeka je u pedijatriji, osobito kod djece alergične na sastojke kravljeg mlijeka", potvrđuje nutricionist i liječnik dr. Massimo Calinendo iz Eurolactisa.

"Dobro je poznato da su proteini iz kravljeg mlijeka često alergeni kod dojenčadi i sasvim male djece. Ako majka nema dovoljno mlijeka, stručnjaci preporučuju sljedeću najbolju hranu za dojenče - magareće mlijeko. Usto, ono je jako dobar i koristan nutritivni dodatak za sportaše jer poboljšava njihovu izdržljivost, a preporučuje se i kod problema s rastom, loše prehrane, kod oporavka od bolesti, u prijelaznim razdobljima poput puberteta ili ženama u razdoblju menopauze. Magareće mlijeko čine korisni sastojci koji organizmu pomažu da se prilagodi ili uspješno prebrodi kritična razdoblja, kada je o zdravlju riječ", objašnjava dr. Calinendo. 

Magareće mlijeko nije senzacionalno otkriće u nutricionizmu, a zanimljiv je podatak da se njime kao dijete hranio papa Franjo koji je odrastao u siromašnoj obitelji talijanskih imigranata u Buenos Airesu. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje