Cijene hrane porasle u siječnju

FAO: Rast zbog oporavka cijena mlijeka i mliječnih proizvoda i viših cijena biljnih ulja i šećera

Agrovijesti
Mlijeko Fotografija: Thinkstock
Najviše su u prvom ovogodišnjem mjesecu porasle cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 7,2 posto u odnosu na prosinac, čime je prekinuto sedmomjesečno razdoblje njihova pada. U FAO-u objašnjavaju poskupljenje te kategorije prehrambenih proizvoda ograničenom izvoznom ponudom iz Europe zbog snažne unutarnje potražnje.

 Cijene hrane porasle su u siječnju, poduprte oporavkom cijena mlijeka i mliječnih proizvoda i višim cijenama biljnih ulja i šećera, pokazalo je u četvrtak mjesečno izvješće agencije Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u siječnju za 1,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječnih 164,8 bodova.

U odnosu na prvi prošlogodišnji mjesec cijene su niže za 2,2 posto.

Najviše su u prvom ovogodišnjem mjesecu porasle cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 7,2 posto u odnosu na prosinac, čime je prekinuto sedmomjesečno razdoblje njihova pada.

U FAO-u objašnjavaju poskupljenje te kategorije prehrambenih proizvoda ograničenom izvoznom ponudom iz Europe zbog snažne unutarnje potražnje.

Osjetno su na početku godine porasle i cijene biljnih ulja, za 4,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, potaknute višim cijenama palminog ulja zbog sezonski uvjetovanog smanjenja proizvodnje u ključnim zemljama-proizvođačima.

Šećer je također poskupio, za 1,3 posto na mjesečnoj razini, najvećim dijelom zbog jačanja brazilskog reala prema dolaru. Brazil je najveći izvoznik šećera u svijetu.

Cijene žitarica gotovo su stagnirale, poduprte smanjenim izvozom i snažnom potražnjom.

Značajnije se nisu mijenjale ni cijene mesa, što u FAO-u objašnjavaju pretpostavljenim stabilnim cijenama u SAD-u, uz napomenu da službeni podaci nisu bili dostupni zbog blokade državnih službi.

U odvojenom je izvješću FAO blago povisio procjenu proizvodnje žitarica u prošloj godini, na 2,611 milijardi tona, uz naviše revidiranu procjenu uroda kukuruza, pšenice i riže.

"Veći dio procijenjenog rasta povezan je s očekivanim povećanjem proizvodnje u Europi, gdje povoljni vremenski uvjeti zasada podupiru izglede za prinos. Prognozira se također povećanje zasijanih površina, uglavnom zbog atraktivnih cijena", tumače u agenciji UN-a.

Napominju također da su prognoze za proizvodnju pšenice u ovoj godini pozitivne, uz naznake "značajnog oporavka" u Europskoj uniji i Ruskoj Federaciji.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje