Svjetske cijene hrane rasle u travnju

FAO: Rastu cijene mlijeka i mesa, dok žitarice padaju jer se očekuje rekordna globalna proizvodnja

Agrovijesti
Rast cijena na burzama Fotografija: Pixabay
Globalne cijene hrane porasle su u travnju na najvišu razinu u proteklih godinu dana, što je rezultat rasta cijena mesa i mliječnih proizvoda.

Globalne cijene hrane porasle su u travnju na najvišu razinu u proteklih godinu dana, što je rezultat rasta cijena mesa i mliječnih proizvoda.

FAO Indeks cijena prehrambenih proizvoda, koji prati mjesečne promjene u cijenama prehrambenih proizvoda kojima se uobičajeno trguju, u travnju je u prosjeku iznosio 170 bodova, što je za 1,5 posto više u odnosu na ožujak, dok je još i dalje 2,3 posto ispod razine od prošle godine.

Povećanje cijena je obuhvatilo sve pokrivene prehrambene proizvode osim žitarica, gdje su velike izvozne mogućnosti potaknule četvrti uzastopni mjesečni pad.

Indeks cijena žitarica prema ovom FAO-ovom istraživanju pao je za 2,8 posto, predvođen padom cijena pšenice i kukuruza - za koje su izgledi za proizvodnju pozitivni, dok su kotacije riže bile uglavnom stabilne.

FAO Indeks cijena mlijeka porastao je za 5,2 posto u odnosu na ožujak, što je četvrto uzastopno mjesečno povećanje, usred snažne globalne potražnje za uvozom u kombinaciji sa zabrinutošću za opskrbu povezanom sa suhim vremenom u Oceaniji.

FAO Indeks cijena mesa porastao je za tri posto, vođen oštrim skokom u međunarodnim kotacijama svinjskog mesa zbog porasta potražnje za uvozom u Aziji - prvenstveno u Kini, gdje je brzo širenje afričke svinjske kuge izazvalo nagli pad domaća proizvodnja. Cijene goveda, peradi i ovčjeg mesa također su rasle.

Indeks FAO kod biljnog ulja također je porastao za 0,9 posto. Trgovanje palminog ulja se donekle oporavilo zbog porasta globalne potražnje i smanjenja zaliha u glavnim zemljama izvoznicama, dok su cijene sojinih proizvoda porasle prvenstveno zbog snažne domaće potražnje u Sjedinjenim Državama po tuejcajem sektora proizvodnja biodizela i hrane.

Indeks cijena šećera FAO porastao je za 0,8 posto. Povećanje je u velikoj mjeri potaknuto čvršćim cijenama sirove nafte, budući da više cijene energije potiču korištenje šećerne trske u Brazilu za proizvodnju etanola za lokalnu prodaju.

Rane procjene globalne proizvodnje žitarica pokazuju da bi proizvodnja mogla dosegnuti novi rekord od 2722 milijuna tona u 2019., što je rast od 2,7 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Očekuje se i da će svjetska trgovina žitarica dosegnuti novi maksimum, povećavajući se za 1,5 posto u narednoj godini. Predviđa se da će globalna potrošnja žitarica porasti za 1,1 posto, dok će se riža povećavati čak i brže, a rast će i potražnja za drugim žitaricama važnim u proizvodnji stočne hrane i industrijsku uporabu.

Na temelju FAO predviđanja, svjetske zalihe žitarica bile bi neznatno povećane tijekom 2019. godine na 847 milijuna tona . Međunarodne cijene vjerojatno će ostati pod pritiskom u odnosu na ukupnu uravnoteženu ponudu i potražnju za gotovo svim žitaricama, s izgledima za trgovinu koji su pozitivni, posebno za pšenicu i rižu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje