hrana

FAO: Trošak uvoza hrane porast će ove godine šest posto, na 1.413 milijardi dolara

Agrovijesti
Uvoz Fotografija: Thinkstock
Uvoz hrane poskupjet će ove godine unatoč relativno stabilnim cijenama prehrambenih proizvoda na međunarodnim tržištima, procijenila je u u najnovijem izvješću agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

Uvoz hrane poskupjet će ove godine unatoč relativno stabilnim cijenama prehrambenih proizvoda na međunarodnim tržištima, procijenila je u četvrtak u najnovijem izvješću agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

Trošak uvoza hrane porast će ove godine šest posto, na 1.413 milijardi dolara, izračunali su u FAO-u.

Veći je iznos zabilježen samo rekordne 2014. godine, kada je dosegnuo 1.443 milijarde dolara.

Glavni su razlozi ovogodišnjeg povećanja troškova veća međunarodna potražnja za većinom prehrambenih namirnica i više vozarine, navode u FAO-u.

Napominju kako ih "posebno zabrinjavaju ekonomske i socijalne implikacije dvoznamenkastog povećanja troška uvoza u najslabije razvijenim zemljama i zemljama s niskim prihodima i manjkom hrane".

"Viši računi ne znače nužno da će (te zemlje) kupovati više hrane budući da je trošak uvoza u velikoj mjeri eskalirao", objašnjava FAO-v ekonomist Adam Prakash.

U FAO-u također primjećuju da proizvodni trendovi za sve ključne kategorije prehrambenih namirnica općenito pokazuju snažan rast u ovoj godini, dok prosječne cijene u međunarodnim transakcijama u pojedinim kategorijama namirnica maskiraju različite trendove.

Tako su cijene pšenice ove godine na međunarodnim tržištima uglavnom stagnirale dok je popularna sorta američke crvene pšenice u srpnju bila 40 posto skuplja nego prošle godine.

Maslac je pak mjereno FAO-vim indeksom poskupio ove godine 41 posto, više nego tri puta više od ukupnog FAO-vog indeksa za širu kategoriju mlijeka i mliječnih proizvoda.

Posebno je izražena dinamika u stočarskom i mliječnom sektoru, naglašavaju u FAO-u.

Izdvajaju tako procjenu o rekordnom ovogodišnjem trošku uvoza mesa, od 176 milijardi dolara, što bi bilo 22 posto više nego u prošloj godini. Proizvodnja mlijeka trebala bi pak porasti 1,4 posto, predvođena snažnim, 4-postotnim rastom u Indiji koji će nadoknaditi mogući pad proizvodnje u Kini zbog strožih propisa i kontrola kvalitete.

Proizvodnja biljnih ulja trebala bi tek blago porasti ove godine nakon prošlogodišnje snažne sezone. Pritom bi proizvodnja soje trebala pasti unatoč osjetno većim zasijanim površinama na sjevernoj Zemljinoj polutki, budući da bi se prinosi trebali normalizirati nakon prošlogodišnjih gotovo optimalnih vremenskih uvjeta, objašnjavaju u FAO-u.

 

  • Avatar
    VICTORIA123 11. Studeni 2017. u 12:22 Zdravo, Ovo je da se informiše javnost da je gospođa Henrijeta Fernando, privatni zajmodavac, otvorila finansijsku priliku za bilo koga kojem je potrebna bilo kakva finansijska pomoć. Za pojedince, kompanije i kompanije davamo zajam po kamatnoj stopi od 2% pod jasnim i razumljivim uslovima i uslovima. Kontaktirajte nas danas putem e-maila na: (victoriasalgadoloanfirm@gmail.com)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje