Ne bacajmo ružno voće i povrće, ljudi gladuju

FAO: Za uzgoj samo jedne rajčice potrebno je 13 litara vode, a za jednu narandžu 50 litara

Agrovijesti
Voće i povrće Fotografija: Thinkstock
Trećina proizvedenog voća i povrća nikada ne stigne do polica jer budu odbačeni zbog izgleda još na putu od farme do trgovine.

Agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) pozvala je potrošače da se ne rukovode izgledom voća i povrća, upozorivši da 815 milijuna ljudi gladuje, dok se trećina hrane proizvedene u cijelom svijetu baci

Trećina uzgojenog voća i povrća nikada ne stigne do polica jer budu odbačeni zbog izgleda još na putu od farme do trgovine. 

Jedan dio odgovornosti leži na trgovcima, ali je potrebno preispitati i vlastitu savjest – zašto bismo odabrali jabuku savršenog oblika i boje, a odbacili drugu, ukazuje FAO.

Kako se primjećuje, prva je sigurno ljepša za fotografiranje, ali na kraju krajeva, obje imaju isti okus. FAO upozorava kako oko 815 milijuna ljudi gladuje, a baca se trećina proizvedene hrane, dok u slučaju voća i povrća 45 posto  propadne.

U vrijeme klimatskih promjena i ekstremnih vremenskih uvjeta, čuvanje hrane nije samo pitanje etike, već i prirodnih resursa.

Za uzgajanje jedne rajčice potrebno je 13 litara vode

Naime, za uzgajanje samo jedne rajčice potrebno je 13 litara vode, a za narandžu 50 litara. Uz to, nužno je i sjemenje, zemlja, rad poljoprivrednika i gorivo za prjevoz robe, a svi ti resursi propadaju onog trenutka kada voće i povrće bude bačeno, zaključuje FAO.

FAO na primjeru mrkve, banana i krumpira iznosi podatke koliko tog voća i povrća bude odbačeno samo zbog izgleda, boje…

Potrošačima se savjetuje da biraju zrelo voće, jer ukoliko ga nitko ne kupi ono će do kraja dana završiti u smeću.

Zaključak FAO je da se bacanje hrane može sprječiti tako što će kupci birati čak i “ružno” voće i povrće, čuvati ih na pravilan način i prije kupovine novih pojesti ono što već imaju u hladnjaku. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje