Nepokriveno tržište

Farmer iz Novoga Meksika stvorio "eBay za sijeno"

Agrovijesti
Bale sijena Fotografija: Davor Javorović/PIXSELL
Dok je Joey Fresquez, farmer iz Novoga Meksika, nedaleko od Albuwuerquea, prodavao sijeno često je zaprimao pozive vlasnika konjušnica i rančera u vezi s lucernom

Kada je mogao pokušavao bi spojiti očajne pozivatelje s nekim drugim proizvođačem sijena u kraju, kojega je poznavao, ali ponekad bi to bilo nemoguće: nigdje nisu postojale korisne informacije o proizvođačima sijena, koji mahom proizvode male količine i prodaju ih odmah.

- Postoji nepovezanosti između kupaca i prodavača, kaže on. - Postoje farmeri koji proizvode sijeno i osobe koje trebaju sijeno. A tko će ih spojiti?

Fresquezovo rješenje je bilo da stvori, u suradnji sa svojim tehnološki potkovanim šogorom, internetsku stranicu koja će omogućiti proizvođačima sijena da ponude svoje proizvode, a kupcima da ih pronađu. Njegova stranica hayfinders.com u samo mjesec dana od otvaranja bilježi 96 pretplatnika iz nekoliko južno-zapadnih država.

Problem sa sijenom je u tome što rezerve treba stalno nadopunjavaiti. Mnogi uzgajivači i vlasnici konja imaju ograničen prostor za skladištenje pa moraju često kupovati. No zbog promjenjivosti proizvoda nemoguće je uvijek imati jedan izvor za kupovinu, kaže Fresquez, pa često traže na sve strane tko prodaje sijeno, obilazeći farme, zvanjem telefonom ili tražeći po oglasnicima. Što nije baš efikasan način.

Hayfinders naplaćuje 12,99 dolara mjesečno proizvođačima sijena da oglase svoje proizvode i daje im mogućnost dodavanja svih informacija - lokaciju, specifičnost i vrstu sijena, koliko sijena nude, cijenu i ostalo. Stranica čak dozvoljava kupcima filtriranje po lokaciji i proizvodu.

Ovo je jedan od čudnih dijelova poljoprivrede gdje je stvarno vidljivo kako nedostaje usluga koja bi trebala postojati, u kojoj bi USDA ili neka velika privatna tvrtka već trebala imati poslove. Ali, srećom za Fresqueza, nemaju, a on svoj posao u budućnosti može širiti.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje