Godišnji kongres EU farmera u Linzu

Farmeri poručili EK: Poljoprivredi treba više novca, a ne nam smanjivati proračun

Agrovijesti
EU farmeri Fotografija: HPK Pogledajte galeriju
Europski poljoprivrednici okupljeni u udruženje Copa i Cogeca snažno se protive smanjenju proračuna za poljoprivredu nakon 2020. godine o čemu se vode rasprave na razini Europske Unije, a zabrinuti su i zbog rokova usvajanja novog modela ZPP koji bi se treba dogoditi do europskih izbora koji će se održati iduće godine

Europski poljoprivrednici okupljeni u udruženje Copa i Cogeca snažno se protive smanjenju proračuna za poljoprivredu nakon 2020. godine o čemu se vode rasprave na razini Europske Unije, a zabrinuti su i zbog rokova usvajanja novog modela ZPP koji bi se treba dogoditi do europskih izbora koji će se održati iduće godine.

Europskoj poljoprivredi potrebna su nova ulaganja, novi razvoj i poticanje mladih da se odluče za ostanak na selu i bavljenje poljoprivredom, a pred njima su i brojni drugi izazovi zbog kojih nije dobro zadirati u smanjenje proračuna. Glavni je to zaključak s godišnjeg kongresa europskih farmera koji se održava u Linzu, na kojoj sudjeluje oko 300 predstavnika OPG i zadruga iz svih država Europske Unije. Na kongresu europskih poljoprivrednika sudjeluje i hrvatska delegacija iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Konferencija EU farmera

Sektor poljoprivrede u EU danas osigurava oko 22 milijuna stalnih radnih mjesta, a usluge prerade hrane i povezana maloprodaja osiguravaju zajedno oko 44 milijuna radnih mjesta. Izravnim plaćanjima unutar prvog stupa ZPP-a podržavaju se prihodi oko 7 milijuna poljoprivrednih gospodarstava EU. Unatoč tome prosječni prihod poljoprivrednika u EU niži je od prosječnog prihoda u drugim gospodarskim sektorima što poljoprivredu čini neatraktivnim zanimanjem. Loši rezultati su već vidljivi, pogotovo u prosječnoj starosti nositelja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava što iziskuje neodgodivu generacijsku obnovu, poručili su europski poljoprivrednici .

Farmeri okupljeni u Copa Cogeca-u izražavaju snažnu razočaranje s predloženim smanjenjem proračuna za buduću zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP). Predsjednik Copa Joachim Rukwied izjavio je kako su prihodi poljoprivrednika već sada 40% ispod prosječnih zarada u EU-a u odnosnu u drugima sektorima gospodarstva. Ipak, poljoprivrednici svakodnevno proizvode hranu visoke kvalitete i pozvani su da se bore za održivi razvoj ruralnih krajeva te vode svakodnevnu bitku s klimatskim promjenama. Predloženi proračun smanjit će standard i dohodak poljoprivrednike, ugroziti ogromne dijelove europskih ruralnih područja, ali će imati i negativan utjecaj na ispunjenje drugih zacrtanih ekoloških i društvenih ciljeva EU, naglasio je.

Konferencija EU farmera

U ovom EU udruženju farmera ističu kako trenutačni proračun za poljoprivredu EU građane košta manje od jedne šalice kave dnevno, dok zauzvrat osigurava sigurnu i kvalitetu hranu za 500 milijuna potrošača i pridonosi zaštiti okoliša, rastu i zapošljavanju. Poljoprivredna potrošnja donosi vrlo veliku vrijednost za novac svim građanima diljem EU i mora se održavati i stabilizirati, smatraju EU poljoprivrednici.

Europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phile Hogan, europskim je farmerima poručio kako je EU pred veliki izazovima od Brexita, do velikih problema s imigracijskom krizom zbog čega je došlo do prijedloga smanjenja proračuna. Hogan je uvjeren da se ovo smanjenje može nadoknaditi boljom profitabilnošću poljoprivrede, većim izvozom osvajanjem novih tržišta i dr. Isto tako, uvjeren je da bi smanjenje moglo biti i nadoknađeno kroz povećanje nacionalnih sredstava država za drugi stup tj. ruralni razvoj. Hogan je najavio kako bi novi ZPP trebao biti puno jednostavniji, te bi naglasak treba biti na povećanju sredstava za mlade poljoprivrednike, ulaganja u inovacije, nove tehnologije i dr. Kazao je kako se očekuje da bi končani prijedlog ZPP treba biti usvojen prije EU izbora iduće godine.

Hrvatska poljoprivredna komora provela je prvi krug konzultacija oko zajedničke poljoprivredne politike sa svojim članovima, a sada otprilike možemo vidjeti što su kritične točke za raspravu i u kojem smjeru neke od država planiraju ići. Izuzetno nam je važno da u ovoj godini budemo na liniji s našim proizvođačima kako bi mogli dati mišljenja s terena Komisiji, EU Parlamentu i našim institucijama, kaže predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Konferencija EU farmera

Pripremamo nekoliko scenarija te zajedno s ostalim poljoprivrednim organizacijama, članicama Copa-Cogeca organizacije svakodnevno pokušavamo utjecati na Komisiju da brani poljoprivredni sektor i proračun, pojednostavi procedure i za svaku novu mjeru osigura adekvatna financijska sredstva. Najviše rasprave vodi se oko proračuna koji je zbog svog umanjenja može dugoročno naštetiti poljoprivrednicima diljem EU, ističe Jakopović.

Žalosno je što je poljoprivreda u većini zemalja na nezavidnom mjestu i nije strateški bitna onima koji odlučuju. Ali, itekako se vidi da države koje su ulagale u poljoprivredu danas samo bilježe rast gospodarstva. Komisija u isto vrijeme smanjuje proračun i povećava kriterije te standarde koji se odnose na okoliš što velikom broju poljoprivrednih proizvođača u Hrvatskoj naravno ne odgovara, kazao je Jakopović.

Konferencija EU farmera

Hrvatska poljoprivredna komora bit će domaćin kongresa EU poljoprivrednika 2020. godine. Rasprava o ZPP, ukoliko odluke ne budu donesene prije izbora u EU parlamentu, mogla bi se nastaviti i u 2020, te i se o njoj moglo nastaviti raspravljati upravo na kongresu koji će se održati u Hrvatskoj. 

Mreža za ruralni razvoj dala je podršku odlasku hrvatskih predstavnika na kongres EU farmera u Linz kako bi se naši proizvođači što bolje pripremili za nadolazeće razdoblje i daljnje pregovore oko nove poljoprivredne politike EU.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje