Zbog predstečajne nagodbe Granolija seljaci u strahu

Filipović: Niti jedan kilogram pšenice, ječma i repice neće ući u predstečajnu nagodbu

Agrovijesti
Pšenica Fotografija: Thinkstock
. Niti jedan kilogram pšenice, ječma i uljane repice roda 2017. neće ući u predstečajnu nagodbu, tvrdi Filipović.

Hrvatski poljoprivrednici u strahu su od mogućih posljedica, u petak pokrenute predstečajne nagodbe jednog od najvećih otkupljivača ratarskih kultura Granolija, no predsjednik uprave tvrtke Hrvoje Filipović tvrdi da za tako što nema straha. U redakciju Poslovnog dnevnik, za vikend je stigao mail jednog poljoprivrednika koji kaže kako je zanimljiv „tajming“ pokretanja predstečajne nagodbe.   

"Zašto nije otvorio predstečajnu nagodbu prije žetve?!?!?! Pokupio je ječam,uljanu repicu i pšenicu od poljoprivrednih proizvođača i onda otvorio predstečajnu nagodbu i naravno te kulture će platiti samo 30% od 100% i to u narednih 5 godina", komentirao je spomenuti poljoprivrednik.

Predsjednik Uprave Granolija Hrvoje Filipović, pismeno nam je demantirao ovakve informacije.

„Prvi komentar - tvrdnja je apsolutno neistinita i nekorektna“, kaže Filipović. Sve račune koje smo zaprimili prije predstečajne nagodbe, za sve kulture roda 2017. smo podmirili, dodaje.

Filipović kaže kako je preostala roba (manji dio) zaprimljena na skladištenje i po otvaranju predstečajne nagodbe bit će plaćena odmah po dostavi računa i vlasničkog lista. Niti jedan kilogram pšenice, ječma i uljane repice roda 2017. neće ući u predstečajnu nagodbu, tvrdi Filipović.

Na naš upit da nam kaže koliko je u žetvi otkupljeno ratarskih kultura, koje količine i od koliko kooperanta, Filipović je odgovorio: „Bez ljutnje ali to su stvari koje ne treba znati konkurencija.“

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić nam je potvrdio da je i njega tijekom vikenda kontaktiralo nekoliko poljoprivrednika koji su svoju robu predali Granoliju i koji strahuju da se ne bi ostvario negativan scenariji, da ne mogu naplatiti svoju robu ili da uđe u predstečajnu nagodbu. „Kontaktirao sam gospodina Filipovića i on nam je potvrdio da ništa ne bi trebalo ostati neplaćeno ili biti plaćen u smanjenom iznosu. Očekujemo, da ćemo se uskoro naći i da ne bi trebalo biti problema s naplatom. Granolio je veliki igrač na tržištu i bilo kakav problem u isplati napravio bi nesagledive posljedice za poljoprivrednike i njihovu likvidnost, koja je ionako niska i stalno imaju problema s naplatom svojih roba, tvrdi Brlošić.

Granolio je vodeći domaći proizvođač pšeničnog brašna i jedan od dobavljača Agrokora. U petak su iz tvrtke izvijestili kako su se tijekom prvog polugodišta 2017., suočili s teškoćama u dnevnom poslovanju, uzrokovanima poglavito događajima vezanim uz poslovanje koncerna Agrokor te otvaranjem postupka izvanredne uprave nad društvom Agrokor d.d. i s njime povezanim i ovisnim društvima. Granolio je od Agrokora prije par godina kupio mlinarski biznis i tako postao značajan igrač na tržištu pšenice i brašna, s udjelom od 20 posto na tržištu, a suvlasnici su među ostalim i Zdenke iz Velikih Zdenaca. Granolio je osnovana 1996. godine kada se počela baviti trgovinom žitaricama, uljaricama, komponentama stočne hrane, živom stokom i mesom, a 2001 su prešli i na proizvodnju. S kooperantima imaju organiziranu proizvodnju na više od 45.000 ha, a u suradnji s tvrtkom Cautio iz Našica, u mliječnoj industriji prerađuje približno 50.000 litara mlijeka dnevno.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje