Proizvodnja hrane

Finaliziran američki nacionalni standard za GM hranu

Agrovijesti
GMO Fotografija: Thinkstock
Zahtejv za označavanjem hrane za genetski modifiicirane proizvode i sastojke omogućit će potrošačima u SAD da znaju što je i što nije proizvedeno genetskom modifikacijom

Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država – Služba poljoprivrednog marketinga (USDA AMS), 21. prosinca 2018. godine, izdalao je konačne propise za američki nacionalni standard za hranu dobijenu bioinžinjeringom.

Provodbom ove uredbe će omogućiti potrošačima koji žele da znaju da li je neki proizvod proizveden korištenjem bioinženjeringa ili ima sastojke koji su proizvedeni korištenjem tehnologija bioinženjeringa. Trenutno, 64 države imaju zahtjeve za označavanje koje se odnose na otkrivanje da li je proizvod i/ili sastojak proizveden genetskim inžinjeringom.

USDA AMS je definirao hranu i supstance koja sadrži genetski materijal koji je modificiran. 

Datum implementacije uredbe je 1. siječnja 2020. godine, osim za male proizvođače hrane za koje će datum implementacije biti 1. januar 2021. Ovi datumi odgovaraju datumima koju je američka Uprave za hranu i lijekove postavila za usklađenost sa novim zahtjevima na etiketama o nutrititivnosti hrane. Datum obveznog pridržavanja ove uredbe za sve je 1. siječnja 2022. godine.

Više o ovome možete pročitati OVDJE. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje