PETIR IZBORILA FINANCIJSKU PODRŠKU

Financijska potpora socijalnim samoposlugama kao ključnom posredniku u doniranju hrane

Agrovijesti
Doniranje hrane Fotografija: Thinkstock
Prema procjenama projekta FUSIONS sektori koji najviše pridonose rasipanju hrane u EU-u jesu kućanstva s 53 % i prerada s 19 %. Sektor usluživanja hrane pridonosi s 12 %, primarna proizvodnja s 10 % i trgovina na veliko i malo s 5 %.  Inicijativom za učinkovitu uporabu resursa se od država članica Unije traži smanjenje bacanja hrane za 30 % do 2025. i 50 % do 2030.

„Jako mi je drago da je većina mojih prijedloga na dva odbora usvojena. U Inicijativu je tako uključen moj poziv državama članicama da osiguraju institucionalnu i financijsku potporu socijalnim samoposlugama kao ključnom posredniku u doniranju hrane jer ne smijemo zanemariti ljude koji su u potrebi“, rekla je Petir nakon što je Odbor za okoliš, zdravstvo i sigurnost hrane Europskoga parlamenta u Bruxellesu usvojio njene amandmane na Inicijativu za učinkovitu uporabu resursa: smanjenje rasipanja hrane, poboljšanje sigurnosti hrane izvjestiteljice Biljane Borzan.

Zastupnica Petir također je kao izvjestiteljica u sjeni Europskih pučana u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj sudjelovala u izradi mišljenja toga odbora te je i taj Odbor usvojio njene amandmane. 

Osim toga, Petir u svojim amandmanima poziva Komisiju da, zbog zadobivanja povjerenja građana i potrošača u politike koje pridonose smanjenju rasipanja hrane, ohrabri nadležna tijela država članica u provedbi mjera nadzora zdravstvene ispravnosti hrane kada i gdje god to smatraju potrebnim. „To je važno zbog zaštite potrošača,“ rekla je Petir podsjećajući na afere koje su u posljednje vrijeme potresale Hrvatsku a koje su se mogle izbjeći da su obavljani inspekcijski nadzori sumnjivih pošiljki hrane koje su kao što smo svjedočili uglavnom stizale iz uvoza.

Zastupnica Petir također smatra kako je potrebno poticati inovacije i ulaganja u tehnologije obrade u poljoprivrednoj proizvodnji kako bi se smanjilo rasipanje hrane u lancu opskrbe hranom, ali i smanjili gubici u proizvodnji hrane na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Procjene pokazuju da se svake godine u EU-u baci 88 milijuna tona hrane. Proizvodnja i zbrinjavanje otpada od hrane u EU-u prouzrokuje emisiju od 170 milijuna tona CO2 i troši 261 milijun tona resursa.

Prema procjenama projekta FUSIONS sektori koji najviše pridonose rasipanju hrane u EU-u jesu kućanstva s 53 % i prerada s 19 %. Sektor usluživanja hrane pridonosi s 12 %, primarna proizvodnja s 10 % i trgovina na veliko i malo s 5 %.  Inicijativom za učinkovitu uporabu resursa se od država članica Unije traži smanjenje bacanja hrane za 30 % do 2025. i 50 % do 2030.

Petir je dobila podršku i za poziv upućen Komisiji za prepoznavanje doprinosa društveno odgovornih inicijativa kojima je cilj bolje informiranje o hrani različitih skupina potrošača s posebnim prehrambenim potrebama ili preferencijama putem dobrovoljnog i sureguliranog označavanja hrane u objektima javne prehrane i turizmu, kako bi se i na tom polju doprinijelo smanjenju rasipanja hrane.

Na tom je tragu zastupnica Petir za ovogodišnju nagradu „Europski građanin“, koju Europski parlament dodjeljuje kao priznanje za iznimna postignuća pojedincima i organizacijama koje rade na promicanju europskih vrijednosti i identiteta, nominirala humanitarnu udrugu „Portal Dobrote“ koja se svojim aktivnostima zalaže upravo za takve inicijative.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje