FLOS OLEI

Flego: Treći put najbolji nije slučajnost, već velemajstorstvo istarskih maslinara

Agrovijesti
Kuća istarskog maslinovog ulja Fotografija: Duško Marušić/PIXSELL
Istra u svjetskoj proizvodnji ekstradjevičanskih maslinovih ulja visoke kakvoće zauzima udio od čak 15 posto.

Istra treću godinu zaredom slavodobitno nosi titulu najbolje maslinarske regije na svijetu, piše Glas Istre. Ovaj prestižni naziv dodijelio joj je ugledni Flos Olei, jedini vodič u svijetu za ekstradjevičanska maslinova ulja, koji je ove godine iz Istre uvrstio 75 ulja, a čitavu Italiju predstavlja 80 maslinovih ulja. Od istarskih maslinara apsolutni je pobjednik u kategoriji monosortnih, srednje intenzivnih, voćnih ekstradjevičanskih maslinovih ulja, s osvojenih 97 od mogućih 100 bodova, Enio Zubin iz Umaga s uljem "Oio de Bušćina - Črnica" proizvedenim od autohtone umaške črnice. Titulu svjetskog prvaka osvojio je 2016. godine, da bi danas opet zasjao na listi "najboljih 20" na svijetu.

Žestoka konkurencija

Uz Zubina, 97 bodova osvojila su i ulja obitelji Ipša, Agrofin - Mate te Olea B.B., a s po 96 bodova u vrh se plasiralo još četvero maslinara, troje je osvojilo po 95 bodova, a njih petero 94 boda. U klasi ekstrakvalitetnih maslinovih ulja, s 95 bodova, nalazi se 11 istarskih ulja, a među tzv. odlična ulja uvršteno je nevjerojatnih 18, čime se Istra istaknula u iznimnoj konkurenciji uz ulja iz Italije, Francuske, Španjolske, Grčke, Portugala, ali i Čilea, Koreje te Australije. Istarski maslinari su se visoko pozicionirali u društvu 500 najboljih ulja iz 51 zemlje svijeta, s pet kontinenata, koliko ih je uvršteno u vodič Flos Olei 2018. Istra u svjetskoj proizvodnji ekstradjevičanskih maslinovih ulja visoke kakvoće zauzima udio od čak 15 posto.

U restoranu Oliveto hotela Maestral Aminess u Novigradu upriličena je svečana objava najboljih i promocija vodiča Flos Olei 2018., koji je predstavio Marco Oreggia, agronom, osnivač i izdavač vodiča, ugledni svjetski stručnjak za ekstradjevičanska maslinova ulja. "Naš vodič potvrđuje stanje konstantnog rasta kvalitete istarskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Od 2005. godine kada su se prvi put istarski maslinari javili na natjecanje, danas su dosegnuli vrhunske rezultate s tendencijom rasta. Promijenio se način branja maslina, tehnologije u proizvodnji i pohrane ulja, čime je zajamčena visoka kvaliteta. Oko 40-50 naših senzornih kušača maslinovoga ulja u komisiji svake se godine jagmi tko će biti zadužen za istarska ulja jer ste postali target visoke i konstantne kvalitete, čime ste zaslužili plasman na međunarodno tržište. Samo trebate dobro poraditi na analizi tržišta i brendiranju proizvoda", kazao je Oreggia.

- Ova je laskava titula ponos Istre, ali i velika odgovornost za sve nas. Treći put biti proglašen najboljom regijom maslinarstva na svijetu nije slučajnost, već velemajstorstvo i treba nastaviti ulagati znanje u proizvodnju jer to donosi zaradu. Za dva ćemo tjedna na Skupštini Županije donijeti Strategiju razvoja županije s nizom sektorskih strategija čime želimo pridonijeti još boljem i kvalitetnijem razvoju maslinarstva u Istri, a kroz skorašnje otvaranje Centra izvrsnosti u maslinarstvu Županija će postati partner u projektu, najavio je župan Valter Flego.

Turistički potencijali

Denis Ivošević, direktor istarskog TZ-a, istaknuo je značaj maslinarstva u Istri u sklopu cjelokupne turističke ponude, poglavito nakon proglašenja Istre najboljom regijom maslinarstva na svijetu čime će brojnim gostima postati još izazovnija destinacija. "Već sada 20 najbolje organiziranih istarskih maslinara ugosti 3.000-5.000 posjetitelja godišnje", naglasio je Ivošević, izražavajući vjeru da će se kontinuitet rasta kvalitete ulja povećati, što potvrđuje i stalni rast broja uvrštenih u vodiču Flos Olei iz godine u godinu. "I dalje ćemo nastaviti s povezivanjem privatnog i javnog sektora, kao u projektu Cesta ekstradjevičanskog maslinovog ulja, jer kroz javni se sektor stvara okruženje i uvjeti za podizanje novih nasada kao izuzetnog turističkog potencijala", zaključio je Ivošević.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje