zanimljivosti

Florida: Dvije nove vrste tartufa otkrivene su među nasadima pekan oraha

Agrovijesti
Tartufi Fotografija: Pixabay
Nedavno su otkrivene dvije nove vrste tartufa na korijenju stabala pekan oraha na Floridi

Nedavno su otkrivene dvije nove vrste tartufa na korijenju stabala pekan oraha na Floridi. Dok su Tuber brennemanii i Tuber floridanum jestivi "pravi" tartufi, u istom rodu kao i mirisne gljive koje su cijenjene od strane kuhara, njihov neugodan miris i male veličine - oko 2.54 cm , vjerojatno će obeshrabriti mnoge ljude da ih jedu.

Matthew Smith, profesor na Sveučilištu u Floridi kaže: "Barem jedna od vrsta je bila prilično smrdljiva, i to ne na dobar način, tako da ga ne biste htjeli jesti." Smith i njegov tim su proučavali tartufe sa korijenja od pekan oraha kada su pronašli ovu novu vrstu.

Tartufi na korijenju pekan oraha, cijenjeni su zbog svoje ugodne arome i okusa, prodaju se za 160 do 300 dolara po komadu. Nasadi pekan oraha s velikom količinom tartufa mogu povećati profit posjeda poljoprivrednika do 20 posto.

Arthur Grupe, polaznik doktorskog studija u UF-ovom odjelu za patologiju biljaka kaže: "Do sada smo pronašli ovu vrstu tartufa uglavnom u Gruziji i na Floridi. Zanimljivo je da je suradnik u Brazilu pronašao isto tako jednu od tih vrsta tartufa u nasadu oraha. Sumnjamo na to da su tartufi bili na sadnicama pekan oraha koje su isporučile SAD-a. Mislim da je to dobar primjer skrivene bioraznolikosti. "

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje