DONIRANJE HRANE

Foodsharing hladnjaci u Beču: Dijeljenjem hrane upola manje namirnica u otpadu

Agrovijesti
Doniranje hrane Fotografija: Thinkstock
Prema službenim podacima, bečka kućanstava u otpad bace 70.000 tona ili 7000 kamiona prehrambenih proizvoda - količinu koju bi se, zapravo, vrlo jednostavno mogla smanjiti. Riječ je o hrani vrijednoj oko 400 eura po kućanstvu.

Foodsharing postaje sve aktualnija tema u društvu današnjice, a upravo pred odlazak na ljetni godišnji odmor baci se najviše kvarljive hrane. Iz tog razloga u mnogim bečkim gradskim četvrtima od ovog ljeta postoje javni hladnjaci gdje se takva hrana može podijeliti sa sugrađanima.

Prema službenim podacima, bečka kućanstava bace 70.000 tona ili 7.000 punih kamiona prehrambenih proizvoda u otpad – količina koja bi se zapravo vrlo jednostavno mogla smanjiti. Riječ je o hrani u vrijednosti od 400 eura po kućanstvu.

Inicijativu za postavljanje ovakvih hladnjaka na javnim mjestima pokrenula je bečka „Foodsharing“ udruga. Hladnjaci su svima besplatno dostupni, a različite humanitarne organizacije i ekološka udruženja zadužena za održavanje njihove čistoće i provjeru ispravnosti hrane.

Sukladno jednom istraživanju iz 2012. godine u Austriji se godišnje baci 157.000 tona hrane, što je 19 kilograma hrane po osobi, odnosno 300 eura po kućanstvu. Savezno ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo, okoliš i vodoprivredu nakon toga je pokrenulo inicijativu „Hrana je vrijedna“ s ciljem smanjenja bačene hrane za 20 posto do kraja 2016., a u svibnju 2015. godine i bečko je gradsko vijeće pokrenulo zakonske mjere koje će po uzoru na Francusku i Belgiju regulirati nepotrebno bacanje upotrebljivih namirnica. Krajnji cilj je dvostruko manje hrane u otpadu do 2025. godine.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje