Informiranje javnosti

Forum o ekološkoj poljoprivredi

Agrovijesti
Ekološka poljoprivreda Fotografija: Pixabay
Forum organizira Hrvatska poljoprivredna agencija u sklopu provedbe projekta GRASS Croatia Razvoj ruralnih područja za uspješno društvo, sufinanciranog od strane EU.

Forumu o ekološkoj poljoprivredi ima za cilj informirati javnost o demografskim kretanjima u ruralnim područjima Hrvatske i održivosti ruralnih krajeva kroz poticanje zapošljavanja mladih u poljoprivredi. Forum će ponuditi i moguće prilike koje se mogu iskoristiti ukoliko se informativnom kampanjom osvijeste mladi u ruralnim krajevima na koji način se mogu aktivirati u poljoprivredi pomoću EU fondova na pametan i održiv način baveći se ekološkom poljoprivredom koja ima sve više poklonika u društvu kako i svijest o prehrani dolazi u prvi plan današnjeg potrošača.

Veliki potencijal Hrvatske skriva se u nedovoljno iskorištenim i zapuštenim poljoprivrednim površinama te neskrivenim potrebama europskog tržišta za zdravom i kvalitetnom hranom. Kad se ne bi djelovalo nasuprot negativnim pokazateljima zadržavanja mladih u ruralnim područjima RH do 2031. godine, ostale bi tek puke nakupine staračkih domaćinstava uz značajno smanjeni stupanj gospodarskog i sveukupnog razvoja.

Ta kretanja utječu na sva ruralna područja Hrvatske (koja obuhvaćaju 90 % njezinog teritorija i 47 % njezinog stanovništva, to jest više od 2 milijuna ljudi). Čak i područja koja su uživala sveukupan porast stanovništva u razdoblju od 2001. do 2011. godine suočavaju se s istim problemima. Primjerice stanovništvo Istarske županije povećalo se u tom razdoblju za 1 %, no njezino se poljoprivredno stanovništvo smanjilo za 10 %. 

Na dan 31. ožujka 2012. godine, približno 2,2 % zaposlenika hrvatskih pravnih osoba bilo je aktivno u primarnom sektoru (25.667), a 4,3 % zaposlenika obrta (9.108) bilo je aktivno u području poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Te su brojke nepovoljne u odnosu na pokazatelje za 27 država članica EU-a iz 2010. godine, gdje je 5,1 % zaposlenika bilo aktivno
samo u poljoprivredi. 2014. godine, bilo je 185.965 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj, koja su osiguravala prihode 297.544 osoba (1,6 osoba po poljoprivrednom gospodarstvu odnosno oko 14 % ruralnog stanovništva).

Ipak, treba istaknuti da su ta poljoprivredna gospodarstva razmjerno mala (u prosjeku 5,6 ha) te kako je prosječna dob vlasnika obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva 59,8 godina (i u pravilu njih vode stariji parovi). Štoviše, samo 4,5 % vlasnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava imaju 35 godina starosti ili manje, čime se pogoršavaju već ionako nepovoljna kretanja što utječu na ruralna područja.

Forum će se održati 28. studenog 2016. godine, u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Zagreb, Rooseveltov trg 2, s početkom u 10 sati, a očekuje se dolazak ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. 

Forum je namijenjen

  • predstavnicima medija
  • ekološkim poljoprivrednicima
  • regionalnim i razvojnim agencijama
  • konzultantima koji savjetuju poljoprivrednike u području ruralnog razvoja
  • savezima uzgajivača
  • udrugama poljoprivrednika
  • srednjim poljoprivrednim školama
  • agronomskim fakultetima

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje