Uz prosvjede

François Hollande otvorio vinski tematski park La Cité du Vin

Agrovijesti
La Cité du Vin Fotografija: La Cité du Vin Flickr Pogledajte galeriju
Francuski Predsjednik François Hollande službeno je otvorio vinski centar La Cité du Vin vrijedan 80 milijuna eura unatoč nacionalnim štrajkovima i prosvjedima na mjestu događaja od strane boraca protiv upotrebe pesticida u vinogradima

Hollande je zajedno s gradonačelnikom Bordeauxa Alain Juppéom 31. svibnja službeno otvorio Bordeaux vinski tematski park. La Cité du Vin vrijedan je 81 milijun eura, gradio se nekoliko godina, a osnivači se nadaju da će postati Guggenheim vina.  Hollandeov posjet bio je „začinjen“ protestima koji su se odvijali na mjestu događaja zbog korištenja kemikalija u vinogradarstvu. Najviše pesticida u Francuskoj koristi se baš u regiji Bordeaux. Uz ove, održavali su se i prosvjedi zbog nacionalnog spora oko reforme rada.

Hollande je u svom govoru spomenuo borbu protiv pesticida, ali se najviše koncentrirao na važnost vinskog sektora u francuskom gospodarstvu. „Vino je dio naše kulturne i gastronomske baštine, ali i našeg krajolika“, rekao je Hollande. „Ono simbolizira kako svijet vidi Francusku; kao zemlju slobode i kulture, simbolom zavidnog načina života na koji smo jako ponosni.“ Francuska je Vlada direktno sudjelovala samo sa 2 posto u budžetu za izgradnju La Cité du Vina. Grad Bordeaux je sudjelovao sa 38 posto u troškovima, a ostatak je namiren od privatnih donatora uključujući vlasnike dvoraca.

La Cité du Vin

Vinski tematski park privući će 450.000 posjetitelja godišnje, od kojih će 40 posto biti stranci. Ukoliko se to ostvari, Bordeaux može očekivati prihod od 38 milijuna godišnje. Bordeaux trenutno privlači šest milijuna posjetitelja godišnje, a 500.000 se očekuje da će posjetiti ovogodišnje 10. izdanje Bordeaux Fête Le Vin koji se održava u zadnjem tjednu lipnja, te ponovno za vrijeme održavanja nogometnog prvenstva Euro 2016. koje počinje 10. lipnja.  

Impresivno zdanje

Projekt je započeo 2008. godine, a danas nudi senzorne doživljaje otkrivanja kultura i civilizacija vina. Otvoreni izložbeni prostor prostire se na 3.000 m2, sa 19 tematskih cjelina koje nude putovanje u otkrića i jedinstvena iskustva mnogih različitih aspekata vina kroz vrijeme i prostor. Jedna od atrakcija je Belvedere – pogled na Bordeaux pod 360°  uz kušanje čaše svjetskog vina (od 50 ml). Ovo je jedinstveni kulturni objekt posvećen univerzalnoj, drevnoj tradiciji vina, sa spektakularnim putovanjem diljem svijeta s pogledom kroz stoljeća civilizacije. Vodi ga Zaklada za vinsku kulturu i civilizaciju koja je akreditirana dobrotvorna organizacija odobrena ministarskom uredbom iz 2014. godine.

La Cité du Vin

Veličina objekta je 13.350 m2 prostora koji je podijeljen na 10 razina. Toranj je visok 55 metara, a njegova zaobljena struktura prenesena je i u unutrašnjost. Ture za razgledavanje moguće su na osam jezika, kako bi se sve vidjelo potrebno je 10 sati u više od 120 audiovizualnih produkcija. Kako bi se stvorio sadržaj, razgovaralo se sa više od 100 stručnjaka i specijalista. Prosječno trajanje posjeta je 2 sata. Unutar objekta nalazi se i dvorana sa 250 sjedećih mjesta koja je namijenjena za održavanje koncerata, projekcija, konferencija i rasprava. Postoje tri prostora za degustaciju sa multi-senzornim prostorima, kao obrazovne radionice za mlađu publiku. U čitaonici je dostupan veliki izbor besplatnih materijala vezani uz vinarstvo. Koncept trgovina prostire se na 250 m2 modernog, stiliziranog otvorenog prostora koja nudi izbor knjiga, stvari, limitiranih izdanja, poklona i suvenira vezanih uz vinski svijet. Za prehranu su dostupna tri mjesta: panoramski restoran na sedmom katu i Latitude20.  Oko objekta uređeni su vrtovi po kojima se može šetati, a koji predstavljaju poveznicu između Cité du Vin, rijeke Garonne i podrijetla vina. Pontonski most od 90 metara izgrađen je kako bi se brodovi mogli privezati što bliže objektu, ali i kako bi posjetitelji mogli doživjeti vinograde uzduž rijeke. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje