Promjena politike

Francuska agencija hrane iznijela nove smjernice za zdravu prehranu

Agrovijesti
Grah Fotografija: Pixabay
Francuze se kroz ovo izvješće nastoji ohrabriti da jedu više grahorica kao što su leća, bob i slanutak, te da isto tako jedu manje rafiniranih žitarice odnono da pri odabiru radije kupuju integralni kruh, tjesteninu i smeđu rižu.

Francuska agencija hrane ANSES ažurirala je svoje smjernice u prehrani, te su potrošačima poslali prepruke da smanje dosadašnji preporučeni unos mesa. Agencija potiče stanovnike na veći unos grahorica, ali i i manju konzumaciju šećera.

U okviru National Nutrition and Health Programme (PNNS) gotovo 100 stručnjaka sastavljalo je ove smjernice služeći se inovativnim matematički alatima koji im dopuštaju da u obzir uzmu nekoliko podataka i obrađuju ih istovremeno unazad deset godina.

Unos mesnih prerađevina poput šunke, salame, kobasica i pašteta trebale bi biti značajno smanjene, tako da dnevni unos ne bude veći od 25 g. Ostalo crveno meso poput govedine, svinjetine ili janjetine, ali ne i perad treba ograničiti na 500 g tjedno.

Francuze se time izvješćem ohrabruje da jedu više grahorica kao što su leća, bob i slanutak i da to postane sastavnim dijelom njihove prehrane kao i da jedu manje rafiniranih žitarica i umjesto njih biraju integralni kruh, tjesteninu i smeđu rižu.

Uz to, trebali bi jesti o oko 400 g svježeg voća i povrća svaki dan kako bi poboljšali unos vlakana, a prednost u prehrani trebala bi imati i prirodna ulja poput onog iz uljane repice ili iz orašastih plodova.

Za razliku od Eatwell vodiča Velike Britanije, koji je spustio preporučeni unos mliječnih proizvoda sa  15% na 8%, u ANSES izvješću nema promjena kada je u pitanju unos mliječnih proizvoda.

Unos šećer ne bi trebao prelaziti 100 g po danu, a zaslađena pića (uključujući i voćni sok) treba ograničiti na manje od jedne čaše dnevno.

U usporedbi s nizozemske prehrambenim savjete koji su spustili preporučeni unos mesa za pola – kao dio "održive˝ prehrane, ANSES nije uzeo u obzir utjecaj konzumacije i proizvodnje mesa na okoliš.

ANSES poziva Ministarstvo zdravlja da njihove prehrambene preporuke uskladi s brigom za okoliš i održivi razvoj , kao što su to već učinile Švedska, Nizozemska, Njemačka, Brazil, Velika Britanija, a nedavno i Kina. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje