Zaštitna sredstva

Francuska je nakon sudske odluke uklonila herbicid Roundup s tržišta

Agrovijesti
Glifosat Fotografija: Thinkstock
Francuske je vlada sredinom siječnja zabranila prodaju kontroverznog herbicida Roundup nakon sudske presude da kontrolori nisu uzeli u obzir sigurnosne mjere prilikom korištenja ovog herbicida.

Francuske je vlada sredinom siječnja zabranila prodaju kontroverznog herbicida Roundup nakon sudske presude da kontrolori nisu uzeli u obzir sigurnosne mjere prilikom korištenja ovog herbicida.

Roundup, brend u vlasništvu njemačkog Bayera, nakon što je prošle godine kupio američkog agro-giganta Monsanta, sadrži glifosat koji ekolozi i drugi kritičari već dugo smatraju uzrokom raka.

Francuska agencija za prehrambenu i ekološku sigurnost ANSES objavila je kako je prodaja Roundup Pro 360 zabranjena nakon donošenja sudske odluke. 

"Kako je odluka odmah stupila na snagu, odobrenje za stavljane na tržišta za Roundup Pro 360 je otkazano", navodi ANSES u priopćenju za AFP.

Upravni sud u Lyonu donio odluku u kojoj se ističe kako je ANSES trebao pridati više pažnje potencijalnim opasnostima i rizicima prilikom odobravanja uporabe Roundup Pro 360 u ožujku 2017. godine.

Aktivisti za zaštitu okoliša pozdravili su ovu presudu, ukazujući na studiju koju je 2015. provela agencija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja je zaključila da je glifosat "vjerojatno kancerogen".

"To je glavna vodilja jer bi na kraju trebala pokriti sve verzije Roundupa, jer je sud utvrdio da su svi proizvodi s glifosatom vjerojatno kancerogeni", kaže Corinne Lepage, odvjetnica Instituta za genetiku CRIIGEN.

Europska unija obnovila je odobrenje za glifosat na pet godina u studenom 2017., ali predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će zabraniti njegovu uporabu u Francuskoj do 2021. godine.

U kolovozu je Kalifornijski sud naložio Bayeru da plati 289 milijuna dolara osobi koja ima terminalni rak i koja je tvrdila da nije bila adekvatno obaviještena o navedenim zdravstvenim rizicima. Tvrtka se žalila na odluku, navodeći da su znanstvene studije dokazale sigurnost glifosata. Glifosat se koristi za suzbijanje korova i proizvodi ga nekoliko tvrtki i  trenutno je najčešće korišten herbicid u svijetu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje