Ptičja gripa

Francuska obustavlja proizvodnju foie grasa

Agrovijesti
Foie gras Fotografija: Thinkstock
Ptičja gripa postigla je ono za što se godinama zalažu prosvjednici za prava životinja – zaustavila je proizvodnje foie grasa u Francuskoj, kao službeni pokušaj svladavanja virusa epidemije

Uzgajivači iz 18 područja – departmana – na jugozapadu Francuske ne mogu slati svoje patke ili guske na klanje najranije do kolovoza, izjavio je francuski ministar poljoprivrede, prenosi Decanter. Potez je to u cilju pomoći zdravstvenim radnicima u svladavanju epidemije ptičje gripe – H5N1 koja se širi farmama na tom području. No, to zapravo znači stopiranje značajne količine proizvodnje foie grasa u zemlji.

Francuska proizvodi tri četvrtine svjetske proizvodnje foie grasa, a najveća proizvodnja odvija se upravo na jugozapadu zemlje. Očekuje se rast cijena, predstavnici Vlade su obećali odštetu proizvođačima.

Prosvjednici za prava životinja, kao što je PETA, proveli su godine tvrdeći da je tradicionalni proces proizvodnje foie grasa – prisilno hranjenje gusaka i pataka zrnatom hranom kako bi im otekla jetra – okrutno i trebalo bi se zabraniti u Francuskoj.

To je postao politički problem u nekoliko zemalja. U Americi u 2012. godini Kalifornija je zabranila proizvodnju foie grasa na ovaj način, ali zabrana je povučena 2015. Kalifornijski dužnosnici su uložili žalbu kako bi se zabrana vratila na snagu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje