Zaštita bilja

Francuska uvodi zabranu pet pesticida koji štete pčelama

Agrovijesti
Pčele, med, pčelarstvo Fotografija: Pixabay
Zabrana je naišla na nerazumjevanje poljoprivrednika koji smatraju da će im nova zabrana vezati ruke i da se neće moći nadmetati na prehrambenom tržištu ukoliko izgube pravo da zaštite svoje oranice od štetnika.

Francuska je prva zemlja koja se odlučila na zabranu pet pesticida štetnih za pčele. Kolonije ovih insekata umiru u ekološki i ekonomski neprihvatljivom postotku, a znanstvenici, kao na glavnog krivca za njihov pomor, upiru prstom na vrstu pesticida – neonikotinoide. Oni podjednako štete i pčelama samicama i medonosnim pčelama, a njihovi tragovi su pronađeni i u uzorcima meda

Prvi koraci zaštite populacije pčela poduzeti su još prošle godine i to kada je Europska unija zabranila tri vrste pesticida. Ova odluka je stupila na snagu u prosincu i obuhvća klotianidin, imidakloprid i tiametoksam. Francuska je listi zabranjenih pesticida pridružila i tiakloprid i acetamiprid.

Zabrana je naišla na nerazumjevanje poljoprivrednika koji smatraju da će im nova zabrana vezati ruke i da se neće moći nadmetati na prehrambenom tržištu ukoliko izgube pravo da zaštite svoje oranice od štetnika.

Neonikotinoidi predstavljaju grupu insekticida sa najširom primjenom u svijetu, a u upotrebu su ušli devedesetih godina 20. stoljeća. Oni su nervni otrovi koji izazivaju širok opseg problema za insekte, a do današnjeg dana brojna istraživanja su ukazala na to da imaju veze sa padom brojnosti pčela, s obzirom na to da one oprašuju njive koje poljoprivrednici prskaju ovim kemikalijama.

Negativni utjecaj neonikotinoida se odražava kroz oštećenje pamćenja, dezorijentiranost i nemogućnost insekta da se vrati u svoju koloniju, slabljenje razine plodnosti, smanjenje broja matica, a u pojedinim slučajevima uzrokuje i smrt jedinke.

Kao drugi razlozi za pomor u košnicama navode se bolesti i gubitak cvjetnih staništa.

Obzirom na to da pčele oprašuju tri četvrtine svih usjeva na Zemlji, nezamijenjiv si dio deo globalnog eko sustava.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje