Primjedbe

Francuski ministar poljoprivrede kaže da Britanija ne može imati sve

Agrovijesti
London, UK Fotografija: Pixabay
Britanija ne može imati najbolje od oba svijeta kada se radi o trgovini izvan EU, tvrdi francuski ministar poljoprivrede Stephane Le Foll

Le Foll, koji je i glasnogovornik francuske Vlade, komentirao je to prije sastanka s britanskom državnom tajnicom Andreom Leadsomom u Londonu. „Ne možete reći da će te kada izađete iz EU zadržati sve prednosti i ostaviti iza sebe sve što vam ne odgovara“, kaže on. „To je izbor rezultira gubitkom određenih prednosti koje se mogu uzeti zdravo za gotovo.“

Primjedbe su izrečene nakon što je Leadsom rekla Efra vijeću da je spremna za borbu s francuskom stranom, ukoliko Francuska odbije uzeti britanski uvoz hrane nakon što UK izađe iz EU. Le Foll je već odbijao Leadsom, koja se protivila pozivu na raspravu o budućnosti ZPP-a  s ostalih 19 ministara poljoprivrede u rujnu. Od tada je zadržao svoje obećanje da neće s njom razgovarati o ZPP-u i rekao da Britanija mora izaći iz EU prije sljedeće runde reformi.

No, Le Foll je dodao da će Francuska nastaviti raditi s Britanijom na poljoprivrednim temama: „Imamo poljoprivredne i agro-industrijske veze oko koji moramo, naravno, nastaviti razmjenu i raspravljati.“ Ovaj pomirljivi ton bio je više u cilju pristupa ostalih UK ministara razgovorima o Brexitu.

Poslovni tajnik Greg Clark rekao je prošli tjedan da pregovori moraju biti o „pronalasku zajedničkog jezika“ i zaključeni na civilizirani način. Također je natuknuo da Vlada traži ulaz na jedinstveno tržište bez carina ili birokratskih prepreka na bazi sektor po sektor.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje