Prosvjedi

Francuski, njemački i portugalski poljoprivrednici u prosvjedima zbog niske cijene mlijeka

Agrovijesti
Prosvjedi mljekara, Njemačka Fotografija: MAJA HITIJ/dpa/DPA/PIXSELL
Posljednih tjedana u nekoliko EU zemalja došlo je do prosvjeda poljoprivrednika nezadovoljnih cijenama mlijeka i svinjskog mesa. Prosvjedi eskalirali i u Grčkoj zbog reformi Vlade i zadiranja u mirovine poljoprivrednika

Prošlog tjedna došlo je velikih prosvjeda poljoprivrednika diljem Francuske zbog pada dohotka uzrokovanog slabljenjem tržišta poljoprivrednih proizvoda i padom cijena, posebice mlijeka i svinjskog mesa.

Tako je u Francuskoj oko 250 poljoprivrednika iz Unije poljoprivrednika FDSEA blokiralo distribucijski centar Leclerc. Prosvjednici su ovaj trgovački centar u blokadi držali od ponedjeljka do četvrtka. Blokada je ukinuta tek u nedjelju nakon što su uspjeli dobiti minimalnu otkupnu cijenu za mlijeko.

Blokade jer politika nema odgovor na krizu

Nekoliko stotina traktora u Rennesu je 17. veljače također blokiralo ceste i "vodilo" borbu protiv slabog političkog odgovora na novu mliječnu krizu. Smatraju kako francuska Vlada ne poduzima dovoljno kvalitetne mjere i nema odgovor na turbulentne tržišne poremećaje niti strategiju kako zaštiti domaće farmere. 

Francuska Vlada je uz to najavila i smanjenje naknade za socijalno osiguranje za poljoprivrednike što je dodatno naljutilo poljoprivrednike. Oni smatraju kako mjere koje je Vlada donijela neće pomoći stabiliziranju tržišta mliječnih proizvoda, te smatraju kako je potrebno pokrenuti instrumente kako bi se smanjio volumen proizvodnje i pritisak na tržište u vrijeme krize. Prošlog tjedna francuski su poljoprivrednici prosvjedovali i u Calvadosu (Normandiji) te pokazali svoju ljutnju u vezi lošeg stanja u mljekarskom sektoru.

Do prosvjeda je došlo i u Njemačkoj pokrajni Swabia gdje su prosvjednici pokazali da je politička strategija Angele Merkel i njezine Vlade loša i da pad dohotka, pad izvoza uslijed poremećaja na tržištu među kojima su najvažniji ukidanje mliječnih kvota, ali i zabrana izvoza u Rusiju nisu nešto što ide na ruku farmerima. 

Veliki pritisak je i na poljoprivrednike u Portugalu koji su također prošlog tjedna iskazivali nezadovoljstvo cijenama, padom dohotka i pritiskom na tržište. U nekoliko kampanja ukazali su građanima i javnosti kako je potrebno utjecati na podizanje svijesti političara i potrošača u zaštiti poljoprivrednika. 

Osim u ovim zemljama, prosvjedi poljoprivrednika eskalirali su i u Grčkoj u kojoj, pored spomentuih gorućih problema koji imaju svi mljekari u EU, veliko nezdovoljstvo iskazuju i zbog brojnih reformi koji zadiru u prava poljoprivrednih proizvođača od mirovinskih do socijalnih. 

  • Avatar
    limun 22. Veljača 2016. u 20:59 A što je s prodajom mlijeka (vode) od praha. Treba imati na pakiranju crveni križ da je iz praha.Posebna polica za takve proizvode. Rigorozne inspekcijske mjere i objava potrošačima.
  • Avatar
    limun 22. Veljača 2016. u 20:54 Nikad dosta zarade, takvima treba kontrola za vrat i javna objava prevara. Dosta je tog banditizma
  • Avatar
    limun 22. Veljača 2016. u 20:51 Leclerc blokiran u Francuskoj, a što je s Hrvatskom? Ta gamad guli i vara proizvođače i potrošače.
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje