Studija

Francuski otpad od hrane mogao bi hraniti deset milijuna ljudi

Agrovijesti
Otpad od hrane Fotografija: Thinkstock
Francuska odbacuje toliko hrane svake godine da bi mogla nahraniti deset milijuna ljudi, ili smanjiti emisije stakleničkih plinova za 3 posto, tvrdi se u studiji objavljenoj prošli četvrtak od strane Francuske agencije za upravljanje okolišem i energijom (ADEME)

Kako piše EurActiv, nova ADEME studija pokrila je cjelokupni francuski opskrbni prehrambeni sustav od proizvodnje do konzumacije (u i izvan kućanstava) uključujući preradu i distribuciju te je otkrila kako Francuska baca deset milijuna tona hrane svake godine.

Do sada se znanstvena literatura o otpadu hrane fokusirala na određene važne faze u opskrbnom lancu. Izvješće koje je izdao FAO u rujnu 2013. godine npr. uspoređuje proizvodnju hrane i konzumaciju i zaključuje da jedna trećina sve proizvedene hrane završi u košu za smeće.

Izvješće Garot za Francusku iz travnja 2015. naglašava rasipnost distributera hrane. Izvješće je potaklo donošenje novog zakona u veljači ove godine, koji obvezuje supermarkete da doniraju neprodanu hranu humanitarnim organizacijama. Brojna udruženja, kao što je France Nature Environnement  (FNE) već neko vrijeme pozivaju na izradu sveobuhvatne studije na nacionalnoj razini.

Po prvi puta ova studija uspoređuje razinu otpada u tonaži i troškovima, proizvedenu u svakoj fazi prehrambenog lanca te je razvrstana po poljoprivrednim sektorima. Ukupni trošak otpada u Francuskoj iznosi 16 milijardi eura godišnje; 13 posto u proizvodnji, 14 posto u preradi, 28 posto u distribuciji i 45 posto u konzumaciji. „Često je financijski isplativije proizvoditi više i baciti. Problem  je što otpad ne košta ništa“, kaže Pierre Galio, voditelj ADEME Odjela za konzumaciju i zaštitu. U tonama, odnos je malo drugačiji: 32 posto otpada je u proizvodnji, 21 posto u preradi, 14 u distribuciji, a 33 posto u konzumaciji. „Suprotno širokim uvjerenjima, otpad i gubitak nisu problemi potrošača“, kaže Antoine Vernier, glavni istraživač.

Dok su potrošači odgovorni za jednu trećinu otpada hrane u Francuskoj, catering i restorani moraju prihvatiti veći udjela krivice. Ugostiteljstvo stvara četiri puta više otpada od hrane nego kućanstva, tj. 138 kg po osobi godišnje, u usporedbi s 34 kg po osobi godišnje koje stvori kućanstvo. Kada znamo ove podatke, to bi moglo promijeniti kut gledišta i senzibilizirati kampanje koje su trenutno usmjerene na potrošače kao opću publiku. „Vlada više nema izgovora. Mora promijeniti Nacionalni pakt za borbu protiv otpada od hrane koji je napravljen s neobvezujućim i simboličkim mjerama, sa preciznim akcijskim planom za svaki sektor“, stoji u FNE priopćenju.

Većinom voće i povrće

Voće i povrće stvaraju najviše otpada od hrane. „Ovo je najčešći slučaj u proizvodnji, jer se lako oštete i podložni su vremenskim uvjetima i promjenama tržišnih uvjeta“, kaže Vernier. Prema ADEME studiji, proizvode životinjskog podrijetla najviše odbacuju potrošači. Najviše brašna bacaju distributeri tijekom izrade kruha. A najviše krumpira bacaju prerađivači.

Istraživači trenutno sastavljaju popis top 100 najviše bacanih proizvoda. Popis bi trebao biti gotov u studenom i poslan distributerima „povjerljivim putem“.  Također, namjeravaju procijeniti klimatske utjecaje na otpad od hrane u Francuskoj, za koji procjenjuju da vrijedi 15,3 milijuna tona CO2 svake godine, što je 3 posto nacionalne emisije stakleničkih plinova. Ove brojke otkrivaju šire razmjere ove problematike. „Smanjivanjem godišnjeg otpada iz 96 škola za trećinu, Glavno vijeće Isèrea je uštedjelo 1 milijun eura godišnje, koji su ponovno investirali u veću kvalitetu proizvoda“, kaže Galio.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje