Kadroviranje

Francuskinja izgubila od Kineza u utrci za mjesto direktora FAO

Agrovijesti
Državna tajnica Vučković na konferenciji FAO-a Fotografija: Ministarstvo poljoprivrede
Novi direktor FAO bio je zamjenik ministra poljoprivrede Kine i radio je na više projekata ruralnog razvoja širom svijeta i tijekom tog razdoblja bio je u bliskim odnosima sa mnogim članicama UN.

Unatoč višemjesečnim diplomatskim aktivnostima, Europa nije uspela na čelo Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) dovede svoju kandidatkinju, Francuskinju Catherine Geslain-Lanéelle. Nakon prve runde glasanja 194 članice na 41. sjednici FAO konferencije, Kinez Ću Dongju izabran je da vodi organizaciju UN sa sjedištem u Rimu. On je postao prvi Kinez i prva osoba iz neke komunističke zemlje na poziciji generalnog direktora FAO.

Ću (56) je dobio 108 glasova, kandidatkinja Francuske i EU 71 a kandidat Gruzije Davit Kirvalidze 12 glasova.

Novi direktor FAO bio je zamjenik ministra poljoprivrede Kine i radio je na više projekata ruralnog razvoja širom svijeta i tijekom tog razdoblja bio je u bliskim odnosima sa mnogim članicama UN.

“Zahvalan sam mojoj domovini. Bez 40 godina uspješnih reformi i politike ‘otvorenih vrata’ ne bih bio tu gdje sam”, istakao je Ću u prvom obraćanju.

Odlazeći generalni direktor FAO Hoze Grasijano da Silva službeno će  predati dužnost novom čelniku 1. kolovoza. Mandat Ćua trajat će do 31. srpnja 2023.

“Sada kada je glasanje završeno, posvetit ću se orginalnoj težnji, mandatu i misiji organizacije”, rekao je Ću dodajući da će podržavati principe poštenja, otvorenosti, pravde i transparentnosti, da će ostati nestranački i neutralan.

Diplomatska igra

Peking je jako želio pobjedu i vodeću funkciju u FAO. Prema diplomatskom izvoru koji citira francuski Mond, postojao je “intenzivan kineski pritisak” na ambasadore FAO da izaberu Kineza. Afrički kandidat, Medi Moungui iz Kameruna, odustao je od trke budući da je podimićen s 62 milijuna eura, tvrdi taj izvor.

Iako je glasanje tajno, mediji su pisali da su članice Mercosura, poput Urugvaja, Brazila i Argentine, podržale Ćua.

Diplomatski izvor, prenosi Mond, takođe je naveo da Kina nije oklijevala da iskoristi gospodarski i politički utjecaj na južnoameričke zemlje prijeteći da će blokirati pojoprivredni izvoz iz Brazila i Urugvaja ako te zemlje ne glasaju za Ćua.

Na izbor Ćua gleda se kao na dio šireg plana Pekinga da se probije u relevantna tijela UN u sklopu priprema za ogromnu kinesku infrastrukturnu inicijativu Pojas i put na multilateralnoj razini.

Kinezi sada vode Međunarodnu organizaciju za civilnu avijaciju (ICAO), Organizaciju UN za industrijski razvoj, Međunarodnu telekomunikacijsku uniju i Sektor UN za ekonomska i socijalna pitanja.

Poraz EU

EU je podržavala Catherine Geslain-Lanéelle od prvog trenutka. Iako je “ušla u trku” kao Francuskinja, ona je, kako je početkom godine rekla, uživala podršku EU na svim razinama, uključujući Europske komisije, Europske službe za vanjske poslove, direktorata za razvojnu suradnju (DEVCO), poljoprivredu (AGRI), pomorstvo i ribarstvo (MARE) i zdravlje (SANTE).

Europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan i Neven Mimica takođe su se redovno pojavljivali sa njom u javnosti.

Obzirom na angažiranje u kampanji, njezin poraz može se smatrazi “pozivom na buđenje” Europe jer ukazuje na odbacivanje EU politike u trgovini poljoprivrednim proizvodima.

Nakon gotovo 20 godina pregovora sa zemljama Mercosura, EU je u završnoj fazi zaključivanja trgovinskog ugovora sa Južnom Amerikom koji uključuje značajno poglavlje o poljoprivredi.

Ni međunarodna razvojna politika EU nije bila dovoljno efikasna da dovede Francuskinju na čelo FAO, iako je blok najveći svjetski davatelj razvojne pomoći na što je u 2018. potrošio 74,4 milijardi eura.

Na poziciji generalnog direktora FAO nije bio nijedan Evropljanin od Nizozemca Adeke Hendrika Boerma koji je vodio organizaciju od 1968. do 1975.

Do sada nijedna žena nije bila generalni direktor FAO.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje