Zarada od preko 40 milijardi eura

Francuzi najveći ljubitelji talijanskog sira

Agrovijesti
Sirevi Fotografija: Pixabay
Uspjeh sa sirom samo je dio šireg uspjeha talijanske industrije hrane i pića. Kompanija Nomizma procjenjuje da će Italija u 2017. na izvozu hrane i pića zaraditi više od 40 milijardi eura, ponajviše zahvaljujući siru i vina.

TTalijanski izvoz sira dostigao je rekord zahvaljujući velikoj potražnji širom svijeta. Ono što iznenađuje je da je najveće tržište za talijanski sir Francuska, zemlja koja i sama ima bogatu tradiciju proizvodnje sira

Italija očekuje da u 2017. prvi put izveze više od 400 milijuna kilograma parmezana i drugih vrsta sira, navodi udruženje poljoprivrednika Coldiretti. To je za sedam posto više nego 2016. i također rast od 84% u posljednjih deset godina.

Francuska apsorbira 23% ialijanskog izvoza sira, a u posljednjih deset godina francuski uvoz ialijanskog sira praktično je udvostručen.

U istom razdoblju je talijanska potražnja camembera, brija i drugih francuskih sireva stagnirala, što znači da Italija izvozi dva puta više sira u Francusku nego što uveze iz te zemlje, piše portal thelocal.it.

Nakon Francuske, među vodećim kupcima talijanskih sireva su Njemačka, na koju odlazi 14% izvoza, Velika Britanija (10%) i SAD (devet posto).

Porasla je i prodaja na novim tržištima, gdje sir nije tradicionalni dio ishrane, uključujući i Japan (dva posto talijanskog izvoza) i Kinu (jedan posto. 

Najboje se prodaju dva najpoznatija tvrda talijanska sira – Grana padano i parmezan, koji čine 21% ialijanskog izvoza sira.

Od 51 vrste sira iz Italije, čija je proizvodnja zaštićena oznakom podrijetla EU, dobro se prodaje i mozzarela. Izvoz mozzarele je između 2006. i 2016. više nego udvostručen.

Uspjeh sa sirom samo je dio šireg uspjeha ialijanske industrije hrane i pića. Kompanija Nomizma procjenjuje da će Italija u 2017. na izvozu hrane i pića zaraditi više od 40 milijardi eura, ponajviše zahvaljujući siru i vina.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje