UPOZORAVAJU EK

Francuzi se bune na mogućnost većih kvota mesa za zemlje Mercosur bloka

Agrovijesti
Govedina Fotografija: Thinkstock
Prema izvorima iz Komisije u zamjenu za više mesa u Europi, Mercosur bi trebao zauzvrat prihvatiti više mlijeka i auto dijelova.

Na sastanku u Bruxellesu meso je opet bilo tema bilateralnih razgovora s ministrima trgovine Mercosur bloka  (Brazil, Urugvaj, Paragvaj i Argentina) i povjerenice za trgovinu Cecilie Malmström.

Prema pisanju Reutersa, količina mesa koje Mercosur blok ima pravo na izvoz u EU povećala se na 99.000 tona godišnje. U Francuskoj ministar poljoprivrede Stéphane Travert osuđuje ovaj prijedlog, podsjećajući da je francuski predsjednik Emmanuel Macron već upozorio Jean-Claudea Junckera da je kvota od 70.000 tona već crvena linija za Francusku.

"Francuska želi nastaviti razgovore s Mercosurom, ali u stvarnom političkom kontekstu, ključno je postići uravnoteženi rezultat, a u ovom smo trenutku daleko od toga", rekao je ministar.

"Na temu govedine, kvota ne smije premašiti količinu već isporučenu na europskoj razini", što je ekvivalentno 70.000 tona, dodao je ministar.

I ostali iz stočarskog sektora se protive uvozu više mesa. "Više od 75% našeg uvoza mesa, ekvivalent od 246.000 tona, već dolazi iz tih zemalja, a neprihvatljivo je da EU predlaže prijedlog povećanja kvote u zamjenu za koncesije u drugim sektorima", kaže Jean-Pierre Fleury iz Copa Cogecae.

Predsjednik National Bovine Federation, Bruno Dufayet smatra da će europski potrošači biti "prevareni" i "žrtvovani" ako Europa dobije 99.000 tona mesa bez carine iz tih zemalja.

"Antibiotici, stimulansi rasta, obroci od mesa i kostiju, GMO-i, sve što je zabranjeno ovdje je dopušteno u tim zemljama", poručio je Dufayet.

Prema izvorima iz Komisije u zamjenu za više mesa u Europi, Mercosur bi trebao zauzvrat prihvatiti više mlijeka i auto dijelova.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje